Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 21:56

Ο εικαστικός Θοδ. Κανάκης στην "Ε": "Να πετάξουμε τα άχρηστα και να δούμε τα ουσιώδη"

Γράφτηκε από την
Ο εικαστικός Θοδ. Κανάκης στην "Ε": "Να πετάξουμε τα άχρηστα και να δούμε τα ουσιώδη"

Μέσα στην όλη... άστατη οικονομική και πολιτική κατάσταση που περνά η χώρα, ο εικαστικός Θοδωρής Κανάκης με καταγωγή από την Πυλία της Μεσσηνίας εξέθεσε τα έργα του στον πολυχώρο "Black Duck" στην Αθήνα με τίτλο "Αστατος καιρός". Με αφορμή τις δυσκολίες που περνά όλος ο κόσμος, ο καλλιτέχνης προτρέπει πως είναι "ώρα να αρχίσουμε να πετάμε τα άχρηστα και να δούμε τα ουσιώδη"...

- Τι εντυπώσεις σου άφησε η τελευταία σου έκθεση "Αστατος καιρός"; Θεωρείς ότι πέτυχες να πεις, να εκφράσεις αυτά που ήθελες μέσα από την έκθεση αυτή;
«Μέσα στα γκρι των ειδήσεων και των γεγονότων του Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, είπα να βάλω και εγώ μια πινελιά με χρώμα και με αισιοδοξία και έτσι έκανα στον πολυχώρο "Black Duck" στην Πλατεία Καρύτση την έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο "Αστατος καιρός". Ανάμεσα σε μουσικές τζαζ, μπλουζ, τσάγια, καφέδες, ποτά, βιβλία, εφημερίδες, πρόσωπα φωτεινά, πρόσωπα ανήσυχα, πρόσωπα με φλόγα και πάθος, πρόσωπα καθημερινά. "Αστατος καιρός" λοιπόν, σε μια κοινωνία γεμάτη ενοχές και καθωσπρεπισμούς, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν. Αστατος καιρός μέσα μας. Ωρα είναι να αρχίσουμε να πετάμε τα άχρηστα και να δούμε τα ουσιώδη. Καιρός είναι να ξαναδεί ο καθένας μας τη δική του θέση στη ζωή.
Διάλεξα ή με διάλεξε, δεν ξέρω, αυτός ο πολύ ωραίος, ζεστός χώρος, γιατί αυτή τη φορά, ήθελα να απευθυνθώ σε κοινό όλων των ηλικιών και επίσης όχι απαραίτητα μόνο σε φίλους των τεχνών. Και πιστεύω ότι εδώ υπήρχε επιτυχία. Φάνηκε στο βλέμμα των ανθρώπων που ήρθαν στην έκθεση και τους ευχαριστώ».

- Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη σήμερα να συνεχίσει να παρουσιάζει τη δουλειά του, τη στιγμή που ο κόσμος ασχολείται κυρίως με άλλα, πιο "πρακτικά" θέματα; Υπάρχουν στιγμές αμηχανίας ενδεχομένως από την πλευρά σου; Ή λόγω της κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που αποζητούν τη διέξοδο της τέχνης;
«Θεωρώ ότι η τέχνη πάντα έχει ένα σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Βοηθάει τον άνθρωπο να πορεύεται στη ζωή. Για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης για να εκφράσω τη δική μου ματιά στη ζωή. Επίσης, είναι ωραίο να εκθέτεις τη δουλειά σου στο κοινό. Ανεβαίνεις στο σχοινί χωρίς προστατευτικό δίχτυ, βλέπεις τα όριά σου, ωριμάζεις και πας παρακάτω. Αν λοιπόν με αυτόν τον τρόπο ευαισθητοποιώ και κάποιους άλλους, τότε θεωρώ πως κάτι κάνουμε. Στο πνεύμα αυτό λοιπόν λέω ένα "μπράβο" σε όλες εκείνες τις εικαστικές δραστηριότητες που φέρνουν μια ματζόρε νότα στην πόλη και είναι αρκετές. Καλό είναι και ο κόσμος να τις στηρίξει με την ευγενική του παρουσία, όπου μπορεί και θέλει. Οσο το καρδιογράφημα δείχνει προς τα πάνω ή προς τα κάτω μη φοβάστε. Το θέμα είναι να μη δείξει ευθεία… ξέρετε το σήμα του πεθαμένου».

- Εν όψει των Χριστουγέννων, θα μετέχεις σε μια ομαδική έκθεση. Τι περιλαμβάνει η δική σου δουλειά; Είναι έργα παλιότερα ή έργα που "γέννησε" αυτή η δύσκολη εποχή;
«Αυτό το μήνα συμμετέχω με 10 περίπου νέα μικρά έργα, σινική μελάνη σε χαρτί, σε μια ομαδική παρουσίαση στον ίδιο χώρο, με άλλους καλλιτέχνες».

- Ξέρουμε πως το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα Κωστή Γκιμοσούλη θα περιλαμβάνει δικά σου σκίτσα. Πότε να το περιμένουμε; Τι έχεις ετοιμάσει για τον καλό σου φίλο και για το αναγνωστικό κοινό;

«Με τον Κωστή Γκιμοσούλη ετοιμάζουμε στο προσεχές μέλλον ένα βιβλίο με τον τίτλο "Κοφτές ανάσες", με μικρές φράσεις και ασπρόμαυρες ζωγραφιές. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οn the way… Θα ήθελα επίσης να αναφέρω και το βιβλίο με τον τίτλο "Προσωπογραφίες" που μόλις βγήκε και είναι η τρίτη επετειακή έκδοση του "Βlackduck multiplarte 2011" με κείμενα διαφόρων φίλων της γραφής, στο οποίο συμμετέχω και εγώ με "Το άρωμα της άνοιξης" και μια ζωγραφιά και ο Κωστής με τον "Σωσία"».

- Μαθαίνουμε πως η ζωή στην Αθήνα ολοένα και δυσκολεύει. Αυτό για έναν καλλιτέχνη δίνει νέα "τροφή" στην έμπνευσή του; Ποιες είναι οι εικόνες τις οποίες βλέπεις καθημερινά;
«Η ζωή στην Αθήνα... Μάλιστα. Ενας από τους λόγους που μ' αρέσει να κυκλοφορώ στο κέντρο και το κάνω κάθε μέρα, είναι ότι αφουγκράζεσαι τον παλμό της πόλης από πρώτο χέρι. Η πόλη έχει πολλά να πει. Αλλοτε όμορφη, άλλοτε παρατημένη, άλλοτε βρώμικη, άλλοτε ερωτική. Αλλοτε θυμωμένη και πληγωμένη, άλλοτε καταπιεστική, δεν παύει όμως να' ναι μια ζεστή αγκαλιά για εμάς που την αγαπάμε και ζούμε εδώ»!

- Θα δούμε κάποια από τις τελευταίες δουλειές σου και στην Καλαμάτα;
«Θα με ενδιέφερε στο προσεχές μέλλον να κάνω μια έκθεση στην Καλαμάτα και να δείξω έργα από όλη μου τη δουλειά, καθώς και κάποια έργα που δεν έχω δείξει ως τώρα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Θοδωρής Κανάκης γεννήθηκε το 1958. Είναι ένας αρχιτέκτονας που ζωγραφίζει. Κάνει σκηνικά για το θέατρο, εξώφυλλα βιβλίων και άλλων εντύπων. Επίσης, συνθέτει και παίζει background μουσική.
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Αγγλία, στο Thames Polytechnic Greenwich University. Ζωγραφική παρακολούθησε στο εργαστήριο του
καθηγητή και ζωγράφου Frank Crowhurst στο ίδιο πανεπιστήμιο στο Art Department. Στην Αγγλία έζησε και εργάστηκε από το 1976 έως το 1990.
Από το 1990 ζει στην Αθήνα. Είναι μέλος του Τεχνικού και του Εικαστικού Επιμελητηρίου και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Μεγάλης Βρετανίας.
Διακρίσεις: 1997 ΕΟΜΜΕΧ, 1ο βραβείο, ανάμεσα σε 349 συμμετοχές, για το σήμα του θεσμού: «Ελληνικές Χειροτεχνικές Δημουργίες».
Ατομικές εκθέσεις: Γκαλερί "Astra" (1999, 2001, 2004, 2007), Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου (2000), Αίθουσα Τέχνης «Ανεμος» (2009), Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας (2010), Black Duck Gallery (2011).
Oμαδικές εκθέσεις: Γκαλερί "Astra" «Περίπατος στις Γκαλερί», Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου, Αίθουσα Τέχνης «Ανεμος», Γκαλερί «Περιπλάνηση», Γλυφάδα, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», «Ημέρες Πολιτισμού» (2006), Οινοποιείο Σκούρα, Αργολίδα, «Η τέχνη στο "Οινοποιείο" (2009), Τεχνόπολη, Γκάζι, «Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη» (2010).

 


 

Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη


NEWSLETTER