Κυριακή, 01 Ιουλίου 2012 14:11

Χαρούλα Αλεξίου: Το καλοκαίρι γίνεσαι ένα με τον κόσμο και αφήνεις τα τραγούδια να κάνουν τη δουλειά τους

Γράφτηκε από την

 

Με διάθεση... στο κόκκινο η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη φίλες από πάντα, ξεκινούν την καλοκαιρινή περιοδεία τους στις 9 Ιουλίου από την Καλαμάτα! Η κορυφαία ερμηνεύτρια στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μίλησε για το πρόγραμμα του καλοκαιριού αλλά και για τις χειμερινές τους εμφανίσεις στη μουσική παράσταση "Μπλε βελούδο" απ' την οποία μόλις κυκλοφόρησε ένα cd.

Μας μίλησε επίσης για την πολιτική κατάσταση και τις δυσκολίες που βιώνει ο κόσμος, αλλά και για την επιθυμία της να βρεθεί ξανά στην Καλαμάτα όπου πριν από δύο χρόνια, είχε δώσει μια συναυλία "μαγική" όπως λέει η ίδια.

 

- Ο χειμώνας ήταν "ντυμένος" με μπλε βελούδο. Το καλοκαίρι, τι απόχρωση έχει;

«Το καλοκαίρι μας είναι κατακόκκινο σαν την αφίσα μας. Εχουμε τόση όρεξη με τη Δήμητρα να ταξιδέψουμε τα τραγούδια μας σε τόσα μέρη. Ανυπομονούμε να μπούμε στο καραβάνι της καλοκαιρινής μας περιοδείας και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί στα θέατρα και στα στάδια. Εκεί που χτυπάει δυνατά η κόκκινη καρδιά μας».


- Η συνάντησή σας με την Δήμητρα Γαλάνη, ήταν στόχος κοινός;

«Με τη Δήμητρα είμαστε φίλες και κάνουμε παρέα στην κανονική μας ζωή. Οταν συναντιόμασταν λοιπόν λέγαμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε αυτό, να συναντηθούμε στη σκηνή, να τραγουδήσουμε όπως παλιά. Ημασταν δηλαδή ψημένες από καιρό. (Γέλια). Το είχαμε και οι δυο στο πίσω μέρος του μυαλού μας… Ε και βέβαια όταν της το πρότεινα είπε "Ναι" σαν να το περίμενε. Τελείως φυσικά και αβίαστα».

- Πώς είναι η συνύπαρξη δύο κορυφαίων καλλιτέχνιδων επί σκηνής; Παίζει ρόλο ότι η γνωριμία σας κρατάει χρόνια;

«Το πιο γλυκό πράγμα, ξέρετε, σε αυτή μας τη συνάντηση, είναι ότι η μια χαίρεται να ακούει την άλλη στη σκηνή. Το κάναμε και μικρές στην Πλάκα. Ακουγε η μια την άλλη στα διαλείμματα ενώ δουλεύαμε σε διπλανές μουσικές σκηνές. Γίνεται και σήμερα αυτό και είναι σπουδαίο. Σήμερα υπάρχει μια ουσιαστική σχέση στη σκηνή. Δεν χρειάζεται να επινοήσουμε κάτι. Είμαστε η Χαρούλα και η Δήμητρα και είναι η φιλία μας αυτή».

- Υπάρχει διαφορά του προγράμματος του χειμώνα σε σχέση με το καλοκαιρινό, από την άποψη ότι και οι χώροι είναι διαφορετικοί;

«Καταφέραμε να δούμε με μια φρέσκια ματιά τα τραγούδια μας πριν τα πάρουμε μαζί μας στις καλοκαιρινές αποσκευές. Τα φανταστήκαμε στα θέατρα και στα στάδια, με τον κόσμο να τραγουδάει μαζί μας. Φτιάξαμε λοιπόν με τη Δήμητρα ένα πρόγραμμα με όλη την καλοκαιρινή διάθεση χωρίς όμως να ξεχάσουμε τις πιο ακριβές μας στιγμές από το «βελούδο» που τόσο αγαπήσαμε τον περασμένο χειμώνα και που μας χάρισε και ένα υπέροχο live δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε. Είμαστε περήφανες για αυτό το δίσκο πραγματικά».

- Απολαμβάνετε περισσότερο τις μουσικές σκηνές ή τα γήπεδα και τα ανοιχτά θέατρα;

«Παλιά νόμιζα πως απολαμβάνω περισσότερο τα ανοιχτά θέατρα. Τώρα νιώθω καλά και στα δυο. Δυο κόσμους έχει η καρδιά μου, όπως λέει και το τραγούδι. Είναι λοιπόν δυο διαφορετικοί κόσμοι που τους αγαπάς για διαφορετικούς λόγους. Ο χειμώνας σού γεννάει μια παράσταση στη λεπτομέρεια με ένα πιο προσεκτικό θεατή, μια διαφορετική κατάσταση. Το καλοκαίρι όμως γίνεσαι ένα με τον κόσμο και αφήνεις τα τραγούδια να κάνουν τη δουλειά τους. Εχεις μια άλλη ελευθερία. Νομίζω το καλοκαίρι είναι πιο άμεσο».

- Ζούμε ως χώρα τις πιο κρίσιμες στιγμές από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις για όσα συμβαίνουν;

«Τελικά ισχύει πως πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε. Νομίζω πως είχαμε ξεχαστεί όλοι μέσα στις ζωές μας σαν να μη μας αφορούσε αυτό που γινόταν. Ολοι έχουμε ευθύνη και δεν είναι αργά να το καταλάβουμε. Δεν χωράνε πια αναβολές. Ζούσαμε με ψεύτικα, με δανεικά και τώρα ήρθε η ώρα να ζήσουμε με ό,τι μας έμεινε για αλήθεια. Και φυσικά η αλήθεια πονάει πάντα».

- Πώς είδατε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα;

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτεί άμεση λύση. Δεν ξέρω πια αν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε να αναλύουμε ποσοστά και έδρες. Κάθε κόμμα θέλει να κάνει το καλό και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ενιαίο καλό της κοινής λογικής. Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει φάρμακα, να ζει με αξιοπρέπεια, να μη ζει με τον φόβο για το αύριο; Ας αφήσουν τις καρέκλες και τα αξιώματα κι ας καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι μαζί να βρούνε λύσεις».

- Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στον κόσμο;

«Ολα! Ενα μόνο ποτέ δεν φτάνει! (Γέλια) Ολα τα τραγούδια που θα πούμε με την Δήμητρα είναι αφιερωμένα στον κόσμο που θα έρθει στις συναυλίες για να μας ακούσει και να τραγουδήσει μαζί μας».

- Πάλι στην Καλαμάτα μετά από δυο χρόνια. Επιθυμία σας η παρουσίαση εδώ ή απλά έτυχε το πρόγραμμα της περιοδείας;

«Ποτέ δεν τυχαίνει τίποτα αν δεν το θέλουμε. Πριν δυο χρόνια ζήσαμε μαγικές στιγμές στην Καλαμάτα και ήταν βαθιά επιθυμία να βρεθώ πάλι κοντά σας. Περιμένουμε με μεγάλη χαρά αυτή τη βραδιά και είμαι σίγουρη πως θα γίνουν όλα μαγικά και πάλι».