Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2012 08:02

Ο καθηγητής Μ. Λάμπρου στην "Ε": Τα "διασκεδαστικά μαθηματικά" βοηθούν να χρησιμοποιείς αυτοδύναμα και εποικοδομητικά τις γνώσεις σου"

Γράφτηκε από την
Ο καθηγητής Μ. Λάμπρου στην "Ε": Τα "διασκεδαστικά μαθηματικά" βοηθούν να χρησιμοποιείς αυτοδύναμα και εποικοδομητικά τις γνώσεις σου"

Συνέντευξη
στη Γιούλα Σαρδέλη

Τα "διασκεδαστικά μαθηματικά" ήρθαν για πρώτη φορά στην Καλαμάτα στο θερινό σχολείο που ξεκίνησε στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το οποίο θα διαρκέσει ως την Παρασκευή. Στο σχολείο διδάσκει ο Μιχάλης Λάμπρου τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος σήμερα στις 8.30 το βράδυ θα δώσει διάλεξη στο χώρο του σχολείου, σε συνεργασία με το παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας για τα "Διαμάντια των αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών".Τι είναι όμως τα διασκεδαστικά μαθημάτικά; Ο ίδιος ο καθηγητής εξηγεί περισσότερα στην "Ε".


- Ερχεστε για πρώτη φορά στην Καλαμάτα; Πάντως τα "διασκεδαστικά  μαθηματικά" είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά. Πώς θα τα περιγράφατε στους αναγνώστες μας;


"Εχω περάσει από την Καλαμάτα με την οικογένεια μου, για λίγες ώρες τη φορά, κάνοντας τον γύρο της Πελοποννήσου. Τα "διασκεδαστικά μαθηματικά" είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους μαθητές
την ομορφιά των Μαθηματικών. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τα μαθηματικά είτε με μία φοβία, είτε δεν αντιλαμβάνονται την εκπαιδευτική τους αξία. Δεν φταίνε αυτοί, αλλά ο τρόπος που τα διδάσκουμε αφού τα παρουσιάζουμε με έναν ανιαρό και τυπικό τρόπο. Από την άλλη όλοι οι παιδαγωγοί, από την εποχή των Πυθαγορείων, συμφωνούν ότι τα Μαθηματικά πρέπει να είναι κύριο μάθημα στην Παιδεία μας. Πραγματικά, η συμβολή τους στην δημιουργική σκέψη είναι κεφαλαιώδους σημασίας, και συμπληρώνουν άλλες
δεξιότητες που πρέπει να έχει ο πολίτης, όπως για παράδειγμα η
καλλιτεχνική, ανθρωπιστική και λογοτεχνική παιδεία. Τα Μαθηματικά είναι ο κατ' εξοχήν κλάδος που δείχνει πώς μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα από τα δεδομένα που επεξεργάζεται. Αλλωστε η εφαρμογή τους στην επιστήμη και στην τεχνολογία είναι ουσιαστική".

- Εχετε γυρίσει πολλά σημεία του κόσμου, πού θα λέγατε ότι είδατε τη μεγαλύτερη... έφεση προς τα μαθηματικά;

"Πολλές μακρινές χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, μερικές χώρες του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ και ορισμένες τεχνολογικά προηγμένες χώρες έχουν εξαιρετική Mαθηματική παιδεία στα σχολεία τους. Μακάρι να τους αντιγράφαμε"!
- Πώς βλέπετε τους Ελληνες μαθητές και φοιτητές; Πώς κρίνετε το επίπεδο της Μαθηματικής τους σκέψης; Ως χώρα, πάμε καλά στους διεθνείς διαγωνισμούς...
"Το φάσμα των Ελλήνων φοιτητών είναι ευρύ. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρετικοί φοιτητές, που θα διέπρεπαν και διαπρέπουν στα κορυφαία ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει και το αντίβαρο: Το πλήθος των φοιτητών με ελάχιστες γνώσεις ή με στοιχειώδες ενδιαφέρον για σοβαρές σπουδές ολοένα και μειώνεται. Σε μερικές περιπτώσεις η στάθμη είναι ανησυχητικά χαμηλή και η πολιτεία πρέπει να το προσέξει αυτό το θέμα".

- Πώς λοιπόν μπορούν τα διασκεδαστικά μαθηματικά να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά αυτή την επιστήμη;

"Eνας από τους σημαντικούς στόχους του κάθε εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει είναι η μετάδοση στον πολίτη γνώσης και παιδείας ώστε να αποκτήσει ανεξάρτητη και δημιουργική σκέψη. Να μπορεί, δηλαδή, να σκέπτεται αυτοδύναμα και να μπορεί χρησιμοποιεί εποικοδομητικά τις γνώσεις του. Τα διασκεδαστικά μαθηματικά συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση γιατί διδάσκουν
τον μαθητή να σκέπτεται και, ακόμη καλύτερα, να χαίρεται να σκέπτεται. Με τα διασκεδαστικά μαθηματικά καταφέρνουμε να ελκύσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών που, αλλιώς, θα εκλάμβαναν τα Μαθηματικά ως έναν ανιαρό και απωθητικό κλάδο της γνώσης".

Ο καθηγητής Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στην Κένυα από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το γυμνάσιο και το λύκειο το τελείωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College από το οποίο πήρε το πτυχίο του, το 1973 και από το ίδιο πανεπιστήμιο το Master, το 1974. Διδάκτορας ανακηρύχθηκε στο King’s College το 1977 με επόπτη καθηγητή τον Erdos. Το ειδικό ενδιαφέρον του είναι η Συναρτησιακή Ανάλυση. Από το 1978 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου έχει εξαντλήσει την κλίμακα των βαθμίδων, μέχρι και εκείνη του τακτικού καθηγητή που κατέχει. Εχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά ξένα πανεπιστήμια και για αρκετά χρόνια στις σχολές επιμόρφωσης καθηγητών ΣΕΛΜΕ και ΠΕΚ.
Το δημοσιευμένο έργο του είναι πλούσιο και ποικίλο. Εχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει γράψει 5 βιβλία εκ των οποίων τα 2 είναι σχολικά και το ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 16, έχει συγγράψει, εκτός από σημειώσεις για τους φοιτητές του, αρκετά άρθρα εκλαϊκεύοντας επιστημονικές έννοιες καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.
Εκπροσώπησε τη χώρα μας, ως αρχηγός αποστολής, σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες τέσσερις φορές. Τα τελευταία χρόνια είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για την Ελλάδα του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό», στον οποίο εφέτος συμμετείχαν 6.000 έλληνες μαθητές. Πέρα από τις κύριες μαθηματικές δραστηριότητές του, ο Μιχάλης Λάμπρου ασχολείται με τη συλλογή και μελέτη σπάνιων παλιών βιβλίων κι επίσης είναι μέλος μιας λέσχης ταχυδακτυλουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Για πληροφορίες και εγγραφές στο Θερινό Σχολείο: Γ. Κουτσουμπός 6944-592829, 27210-92022/82848.


NEWSLETTER