Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 12:05

Αντώνης Λουδάρος: Η ψήφος του κόσμου δείχνει ότι κέρδισε ο φόβος

Γράφτηκε από την
Αντώνης Λουδάρος: Η ψήφος του κόσμου δείχνει ότι κέρδισε ο φόβος

Ο Αντώνης Λουδάρος είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του και έχει γίνει αγαπητός στο κοινό τόσο από τους ρόλους του στο θέατρο όσο και από τα επιτυχημένα τηλεοπτικά σίριαλ που πρωταγωνιστούσε. Αυτή την περίοδο ανήκει στους... "Παντελώς jazzεμένους" συμμετέχοντας στην ομώνυμη μουσικοθεατρική παράσταση.
Μιλήσαμε μαζί του για την πολιτική, την κρίση, τα υλικά αγαθά, τους φίλους και φυσικά για θέατρο και μουσική!


⁃ Τι άλλαξε -αν άλλαξε- τώρα που έχουμε κυβέρνηση;
"Ακόμα τίποτα! Ο κόσμος περιμένει ότι κάτι καλύτερο θα γίνει, ότι θα έχει μια καλύτερη ζωή απ' ό,τι μέχρι σήμερα που βιώνει τα παρεπόμενα του μνημονίου... Θα δούμε. Πάντως η ψήφος του κόσμου δείχνει ότι κέρδισε ο φόβος σε σχέση με τη δραχμή και το ευρώ γιατί πέρασε πολύ η προπαγάνδα ότι αν πάμε στη δραχμή θα καταστραφούμε. Μπορεί και να έχουν δίκιο, αυτό δεν το ξέρω, δεν είμαι πολιτικός. Πάντως θα δείξει ο χρόνος αν αυτή η κυβέρνηση θα είναι βιώσιμη, είναι πολύ νωρίς ακόμα".

⁃ Μάθαμε ωστόσο να ψηφίζουμε λίγο αλλιώς; Με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ;
"Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια. Πολύ θα το ήθελα, αλλά η ιστορία του λαού μας δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια να σου απαντήσω με σιγουριά".

⁃ Ολο αυτόν τον καιρό της κρίσης, ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις ως πολίτης, ως καλλιτέχνης;
"Αυτό είναι πολύ μεγάλο θέμα... Κάνω σκέψεις προσωπικές αρχικά, με την έννοια να διορθώσω δικά μου λάθη που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, γιατί κι εγώ είχα πέσει σε μια λούμπα κατανάλωσης, υπερκαταναλωτισμού, οπότε προσπαθώ να μαζευτώ -θέλοντας και μη- γιατί και τα οικονομικά είναι πια πολύ πιο μαζεμένα. Αναγκάζομαι πια να σκέφτομαι τι χρειάζομαι και όχι τι θέλω να αγοράσω και παίρνω μόνο τα απαραίτητα. Είμαι λοιπόν θα έλεγα στην περίοδο της αφαίρεσης. Αφαιρώ πράγματα που μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά και δεν θα πάθω και τίποτα ψυχολογικά αν δεν τα έχω.
Στα επαγγελματικά τώρα, επειδή και οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερες πια, άρα οι απολαβές είναι πολύ λιγότερες γιατί δεν υπάρχουν τα σίριαλ στην τηλεόραση και τα θέατρα έχουν ρίξει πάρα πολύ τις αμοιβές μας, σκέφτομαι ότι το μόνο που έχω να κάνω είναι να είμαι εκεί, να δίνω το "παρών" και τον καλύτερο εαυτό μου πια. Αν και λένε πολλοί ότι η κρίση θα φέρει και ένα ξεσκαρτάρισμα. Αυτό εγώ δεν το πολυπιστεύω να σου πω την αλήθεια, γιατί την περίοδο της κρίσης τη μεγάλη μάχη δεν την δίνουν οι καλοί αλλά οι μέτριοι και κάτω του μετρίου για να μπορέσουν να υπάρξουν. Γι' αυτούς άλλωστε είναι εύκολο να κάνουν εκπτώσεις. Ο καθένας βέβαια, σε όποιο επάγγελμα, οφείλει να δώσει τη δική του προσωπική μάχη. Το ίδιο θα κάνω κι εγώ με το να είμαι εκεί ανεξάρτητα από το όποιο οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει η κάθε δουλειά για μένα".

⁃ Τι είναι αυτό που δεν θα αφαιρούσες με τίποτα από τη ζωή σου;
"Αυτό που θα μου στοίχιζε δεν είναι τίποτα υλικό. Σ' αυτή την κρίση που γίνεται και κρίση αξιών και καταλαβαίνεις και τους ανθρώπους μέσα απ' αυτές τις δυσκολίες, δεν θα 'θελα λοιπόν με τίποτα να χάσω φίλους στους οποίους έχω επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια με την έννοια της αγάπης, της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης και όλων όσων συνθέτουν μια φιλική σχέση.
Αν πρέπει να αφαιρέσω όλες τις υλικές επενδύσεις από τη ζωή μου προκειμένου να κρατήσω τους ανθρώπους που αγαπώ, θα το κάνω πολύ εύκολα. Οι άνθρωποί μας είναι το σημαντικότερο για όλους μας".

⁃ Τι παράσταση είναι αυτή που κάνετε με τον Παντελή Αμπαζή... "Παντελώς jazzεμένοι" στ' αλήθεια;
"Εντελώς! Είναι μια παράσταση μούλτι κούλτι όπου έχει σταντ απ κόμεντι, τραγούδια, χιούμορ σε πολύ μεγάλες δόσεις και γενικά κάνει το χειλάκι μας (σας) να γελάσει. Περνάς καλά αλλά δεν είναι μια παράσταση που σε κάνει να ξεχνάς που είσαι, αλλά να περνάς καλά ακριβώς γιατί είσαι σε μια κατάσταση που δεν είναι η ιδανική για όλους μας. Η παράσταση έχει πολύ αγαπημένα τραγούδια, μια γενικότερη
ροκ διάθεση από την Αντα Λιβιτσάνου, μια σάτιρα εκπληκτική για τον Ελληνα από την Γεράσιμο Γεννατά και βέβαια τα γνωστά τραγούδια του Παντελή Αμπαζή. Είναι μια παράσταση που θα περάσεις καλά για δυόμισι ώρες".

⁃ Είναι η δεύτερη χρονιά που μπαίνεις σε μια παράσταση που δεν είναι αμιγώς θεατρική. Που έχεις πρόζα αλλά και που τραγουδάς κιόλας. Πώς προέκυψε αυτό;
"Ναι, είναι η δεύτερη χρονιά, η πρώτη ήταν με την Ηρώ. Το έκανα γιατί είναι κάτι που αγαπάω πάρα πολύ γιατί είναι διαφορετική η σχέση με το κοινό. Ξέρεις στο θέατρο είσαι αναγκαστικά πίσω από έναν ρόλο, ενώ σ' αυτή την περίπτωση είσαι εσύ γυμνός σχεδόν απέναντι σε έναν κόσμο που κάθεται και πίνει το ποτό του.
Είναι και τελείως άλλες οι συνθήκες γιατί στο θέατρο ο κόσμος κάθεται στη θέση του και παρακολουθεί ένα έργο με ησυχία, ενώ σε μια τέτοια μουσικοθεατρική παράσταση, ο κόσμος πίνει το ποτό του, μιλάει με τον διπλανό του και όταν δεν του αρέσει αυτό που βλέπει σε αγνοεί και το καταλαβαίνεις άμεσα".

⁃ Το θέατρο το άφησες λίγο πίσω;

"Δεν το έχω αφήσει πίσω ακριβώς, γιατί από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχουμε να κάνουμε με τον Γεράσιμο Γεννατά κάποιες παραστάσεις με την "Κατάρα της Ιρμα Βεπ" που κάναμε και το χειμώνα. Μετά όλον τον Σεπτέμβριο έχω να κάνω παραστάσεις με το "Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα" που είναι μια μεγάλη επιτυχία τελικά και που θα την πάμε περιοδεία και σε άλλες πόλεις".



* Οι «Παντελώς jazzεμένοι» είναι οι: Παντελής Αμπαζής, Αντα Λιβιτσάνου, Λάμπρος Φισφής, Αντώνης Λουδάρος και Γεράσιμος Γεννατάς.


NEWSLETTER