Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011 22:04

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Βασ. Αμανατίδη

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του Βασ. Αμανατίδη

Το ιστορικό μυθιστόρημα του δικηγόρου Βασίλη Αμανατίδη «Δρόμοι πάνω στο χιόνι» παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην αίθουσα «Auditorium» στην Αθήνα, από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».
Παρά τις αντιξοότητες λόγω της γενικής απεργίας και των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, πολλοί ήταν οι φίλοι, συμπατριώτες και συνάδελφοι του συγγραφέα που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν για το μυθιστόρημα.
Για το βιβλίο μίλησε καταρχάς ο Θοδωρής Σχινάς, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, φίλος και συμμαθητής του Βασίλη Αμανατίδη στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Καλαμάτας. Με έκδηλη συγκίνηση αναφέρθηκε στο συγγραφέα, στο κλίμα και στην τοπική ανθρωπογεωγραφία που πραγματεύεται το μυθιστόρημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά -εκτός από τους βασικούς ήρωες του βιβλίου- σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. 
Επίσης μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης, γνωστός οικονομολόγος και τ. βουλευτής. Αρχικά είπε πως το βιβλίο αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τον ίδιο, αναφερόμενος στη λογοτεχνική του αξία και ιδίως στο ιδιαίτερο γλωσσικό ύφος, στη διαύγεια των εικόνων και τη δωρικότητα των περιγραφών, αλλά και στην τρυφερή ματιά του συγγραφέα πάνω στους ήρωές του. Αναφέρθηκε επίσης στον 20ό αιώνα, «τον αιώνα των άκρων», όπως είπε, με τις μεγάλες επαναστάσεις αλλά και τις διαψεύσεις που γέννησε στον κόσμο της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς. Σημείωσε πάντως με έμφαση ότι, παρ’ όλα αυτά, δεν ήρθε το τέλος της Ιστορίας, όπως ισχυρίζονταν κάποιοι, αλλά μια βαθιά και ολόπλευρη  κρίση. Σύνδεσε δε το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος με τη ζωή των ηρώων του, τις κοινωνικές εξελίξεις και τα ήθη της εποχής.
Ο φιλόλογος Λαοκράτης Βάσσης, που συντόνισε και την εκδήλωση, με μια διεισδυτική ομιλία προσέγγισε το βιβλίο και τον συγγραφέα επισημαίνοντας τα εξής: «Με τα βιβλία "διαλεγόμαστε" όσο τα διαβάζουμε. Με τα καλά βιβλία "διαλεγόμαστε" και όταν τελειώνουμε το διάβασμά τους. Παίρνουμε μαζί μας το πνευματικό τους κλίμα, τις πρωταγωνιστικές μορφές και την μοίρα τους, ιδίως όταν ανοίγουν ρωγμές για τη θέαση της ανθρώπινης μοίρας. Το τριλογικό μυθιστόρημα του Β. Αμανατίδη "Δρόμοι πάνω στο χιόνι" ανήκει στα καλά, στα γεμάτα βιβλία, που ανοίγουν μαζί μ’ αυτούς που τα διαβάζουν διάλογο που δεν κλείνει.
Από τις πρώτες ως τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ανασαίνει κανείς την τοπικότητα με τις πολλές της λειτουργίες, όπως η ηθογραφική που σημαδεύει την αφετηρία της πρώτης τριλογίας αλλά και τη γλωσσική με την έξυπνη χρήση πολλών λέξεων που αναπέμπουν στην περί την Αναστάσοβα  τοπική λαλιά και μήτρα.
Οι ιστορικές ματιές, όπως και όλος ο ιστορικός καμβάς της τριλογικής αφήγησης, απολύτως συνυφασμένος με τον πολιτικό καμβά και τις εύγλωττες πολιτικές ματιές του, είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ματιές του Β. Αμανατίδη. Θα ήθελα να πω πολλά για το λογοτεχνικό άγγιγμα του εμφυλιακού μας τραύματος, φρονώντας πως στην ίασή του, που θα συντελεστεί όταν θα μπορούμε να θρηνούμε παρομοίως τον χαμό και του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, θα φτάσουμε πρωτίστως με την καθαρτήρια λειτουργία της αληθινής τέχνης, που δεν χωρίζει τα αδέρφια τουλάχιστον μετά το θάνατό τους.
Νομίζω πως στη βαθύτερη διάσταση της συνολικής αφήγησης του βιβλίου αναδεικνύεται η λογοτεχνική της καταξίωση και η αισθητική λειτουργία και δικαίωση. Είναι η διάσταση που προκύπτει από την εξαιρετικά λογοτεχνική μορφή του Θ. Μπράττη που μπλέκεται διαρκώς στα παιχνίδια της μοίρας και αναδέχεται τις προκλήσεις της με μια φυσική γενναιότητα. Θέλουμε δε θέλουμε στεκόμαστε πολύ σ’ αυτό το αινιγματικά σκοτεινό παιχνίδι των πρωταγωνιστών με τη μοίρα τους αλλά και στο σκοτεινό βάθος της ίδιας της ανθρώπινης μοίρας. Με μετέωρο πάντα το ερώτημα αυτού που αναφέρει ο Συκουτρής με το "Δεν διαλέγουμε εμείς τη μοίρα μας, εκείνη μας διαλέγει"».
Τέλος, ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, αφού είπε πως το μυθιστόρημα είναι ένα τέλειο σενάριο για ταινία, διάβασε τρία αποσπάσματα από το βιβλίο, πριν ο ίδιος ο συγγραφέας με τη σύντομη ομιλία του κλείσει την εκδήλωση.


NEWSLETTER