Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2011 21:10

Επίσημη παρουσίαση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πολιτικά έργα στη σκιά της ύφεσης

Γράφτηκε από την
Επίσημη παρουσίαση του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Πολιτικά έργα στη σκιά της ύφεσης

"Οι παραστάσεις του 17ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν είναι αποκομμένες από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, από τα όσα ζούμε με την οικονομική κρίση. Είναι βαθιά πολιτικά έργα", τόνισε η διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα. Ο  δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μίλησε με θερμά λόγια για το φεστιβάλ, αποχώρησε όμως από τη συνέντευξη φανερά ενοχλημένος για την απουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.
Στην αρχή της παρουσίασης η κ. Μαραγκοπούλου διάβασε το χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, στον οποίο ο ίδιος υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία του φετινού φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται μέσα στη δύσκολη συγκυρία της οικονομικής κρίσης. "Ο κόσμος του πολιτισμού δείχνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι οι δυνάμεις που θα μας βγάλουν από την κρίση είναι ζωντανές. Οτι παρά τις αντίξοες συνθήκες, η χώρα μπορεί να συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο των πολιτισμών, ορθώνοντας το δικό της λόγο. Θέλω να ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία και στη φετινή διοργάνωση", ανέφερε ο υπουργός στον χαιρετισμό του.
Το λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, Ζωή Καζαζάκη, η οποία τόνισε κι εκείνη από την πλευρά της πως "μέσα σε αυτή τη θύελλα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στέκεται στα πόδια του".
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε αρχικά τον πρώην δήμαρχο και υπουργό Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του "Διαζώματος" -ο οποίος έδωσε το παρών στη χθεσινή συνέντευξη- για τα όσα έχει προσφέρει ως τώρα στο φεστιβάλ. "Εχουμε πολλές δυσκολίες ως δήμος κι εμείς μέσα σε αυτή την οικονομική  κρίση. Ηδη υπάρχουν δυσκολίες στη μισθοδοσία, οι πόροι μας έχουν μειωθεί κατά 40% και ίσως του χρόνου να μειωθούν κατά 20% ακόμη. Ομως παρ' όλα αυτά, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα το στηρίξουμε με κάθε τρόπο - και φέτος πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο και πιο καινοτόμο από κάθε άλλη φορά.
Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους συντελεστές και τους επισκέπτες στην πόλη μας, και λυπάμαι που σήμερα εδώ δεν παρευρίσκεται κάποιος εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία. Με ενημέρωσαν πως διεξάγεται Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την ώρα, όμως ελπίζω αυτή η απουσία να μη σηματοδοτεί κάτι άλλο και η χρηματοδότηση να γίνει κανονικά. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι πλέον μια εθνική υπόθεση, και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει η Πολιτεία στο εξής. Εχει ξεφύγει από τα όρια του νομού μας, γι' αυτό και πιστεύουμε πως πρέπει να ενταχθεί σε έναν εθνικό σχεδιασμό. Θα την ξεπεράσουμε την κρίση πιστεύω, όλα θα πάνε καλά και η Ελλάδα θα βγει ακόμη δυνατότερη από αυτή την ιστορία".
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας προσέθεσε πως το Μέγαρο Χορού προχωρά και την επόμενη χρονιά το 18ο Φεστιβάλ θα γίνει στο "σπίτι" του - το οποίο θα μπορεί να δέχεται 300.000 άτομα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η κ. Μαραγκοπούλου είπε πως το φετινό 17ο Φεστιβάλ Χορού θα γίνει με μειωμένο προϋπολογισμό. Εξήγησε πως το όριο είναι τα 700.000 ευρώ, όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόστος θα είναι ακόμη χαμηλότερο, δηλαδή στα 630-650.000 ευρώ. "Οι παραστάσεις και φέτος θα είναι λιγότερες, δηλαδή θα διαρκέσουν 1 εβδομάδα, ενώ έχουμε μειώσει και τους χώρους της διεξαγωγής. Μέσα από τις παραστάσεις πάντως θέλουμε να πούμε πως η τέχνη είναι ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε 3 άξονες: τις παραστάσεις, τα εργαστήρια-σεμινάρια και τις παράλληλες εκδηλώσεις".
Η διευθύντρια του φεστιβάλ πρόσθεσε τέλος ότι "είμαστε πολύ περήφανοι για τις παραστάσεις 2 πολύ σπουδαίων χορογράφων, των οποίων το έργο προβάλλεται στα θέατρα και τα φεστιβάλ της Ευρώπης: τον Sidi Larbi Chercaoui και τον Hofesh Shechter".


NEWSLETTER