Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 16:00

Κατά 200% αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το παρεμπόριο τα τελευταία δύο χρόνια

Γράφτηκε από την
Κατά 200% αυξήθηκαν οι έλεγχοι για το παρεμπόριο τα τελευταία δύο χρόνια

«Οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 200%» τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα του παρεμπορίου.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός υπεύθυνος του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου και Εποπτείας Αγοράς, Βασίλης Μαστρογιάννης τόνισε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, με την ενεργοποίηση του συντονιστικού κέντρου έχουν συσταθεί εκατοντάδες κλιμάκια ελέγχου, με αποτέλεσμα πάνω από 8.000 ελέγχους σε όλη τη χώρα».

Ειδικά για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Αυλωνίτης γνωστοποίησε: «το πρώτο οκτάμηνο του 2018 μόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε κατασχέσεις προϊόντων παρεμπορίου που σε ποσοτικούς όρους φτάνουν τους 38 τόνους».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια τόνισε ότι «μπήκαν οι βάσεις για την εξειδίκευση του στρατηγικού σχεδιασμού που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την καταπολέμηση του παρεμπορίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Καταγράφηκαν προβλήματα έλλειψης προσωπικού, υποδομών οι οποίες χρήζουν αναβάθμισης αλλά και βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου. Ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι ο συντονισμός, γι' αυτό έχουμε αναπτύξει και το Συντονιστικό Κέντρο για την Καταπολέμηση του παρεμπορίου στη Γενική Γραμματεία». Ανακοίνωσε, παράλληλα ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί κοινή απόφαση της Περιφέρειας και του υπουργείου για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Σχετικά με τις ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, ο κ. Μαστρογιάννης διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και πρόσθεσε: «στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο κ. υπουργός, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ολιστικά το πρόβλημα του παρεμπορίου και της παραοικονομίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER