Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 09:31

«Ομηροι» μίας ξεπερασμένης και αναχρονιστικής νομοθεσίας, οι αδελφοί Γυφτέα δεν παίζουν φέτος στη μικτή παίδων

Γράφτηκε από την
Οι δίδυμοι αδελφοί Γυφτέα βλέπουν το όνειρό τους να απομακρύνεται και στην ηλικία που βρίσκονται δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί...

Οι δίδυμοι αδελφοί Γυφτέα βλέπουν το όνειρό τους να απομακρύνεται και στην ηλικία που βρίσκονται δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί...

ΕΠΕΙΔΗ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥΣ!

 

Του Σωτήρη Παρτσαλά

Μία πραγματικά απίστευτη ιστορία εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Μεσσηνίας με δύο 13χρονα παιδιά να αποτελούν... ομήρους της αναχρονιστικής και ξεπερασμένης αθλητικής νομοθεσίας που τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν αυτό που αγαπούν με πάθος όπως άλλωστε και οι περισσότεροι έφηβοι: Να παίξουν ποδόσφαιρο!

Ο Δημήτρης και ο Γιώργος Γυφτέας είναι δίδυμοι. Γεννήθηκαν με διαφορά ενός λεπτού ο ένας απ’ τον άλλο αλλά μοιράζονται το ίδιο όνειρο, μία ποδοσφαιρική καριέρα...

Ο πατέρας τους πήρε την απόφαση πριν από 1,5 χρόνο να τους γράψει στον Θησέα Καλαμάτας, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκαν στο προπαιδικό πρωτάθλημα. Τις ικανότητές τους εντόπισαν οι δύο Ενωσιακοί προπονητές Αγγελος Σκαφιδάς και Αλέκος Τσατάς και τους κάλεσαν στη Μικτή Προπαίδων Μεσσηνίας, με την οποία πέρυσι κατέκτησαν το περιφερειακό πρωτάθλημα.

Η προαγωγή στη Μικτή Παίδων τη φετινή σεζόν ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της περσινής τους παρουσίας, όμως η διαμάχη που είχε στο μεταξύ ξεσπάσει με τη διοίκηση του Θησέα στέκεται για την ώρα εμπόδιο στα όνειρά τους...

Οταν δεκαετίες πριν κάποιοι αποφάσισαν να νομοθετήσουν για το καλό του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου, το άθλημα βρισκόταν προφανώς... έτη φωτός πίσω. Τότε οι 13χρονοι έπαιζαν μπάλα μόνο στις αλάνες και οι μεταγραφές ήταν κάτι πάρα πολύ σπάνιο, καθώς τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ο ποδοσφαιριστής συνήθως ταυτιζόταν με την ομάδα από την οποία ξεκινούσε την καριέρα του.

Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει κατά πολύ, όπως και η ίδια η ζωή μας. Και είναι αμαρτία για τους γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου τα παιδιά τους να ξεκινήσουν να ζουν το όνειρό τους στο μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο για την εποχή της οικονομικής κρίσης ποσό, να τα βλέπουν να αντιμετωπίζονται σαν προϊόν εκμετάλλευσης από τα σωματεία.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση η διοίκηση του Θησέα δεν διαπράττει φυσικά κάποιο αδίκημα με το να κρατά τα δελτία των δίδυμων αδελφών Γυφτέα, από τη στιγμή που της δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Υπάρχει, ωστόσο και η ηθική πλευρά του θέματος που στερεί από δύο 13χρονα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό βηματάκι παραπάνω και ψυχολογικά τα ωθεί μακριά από τα γήπεδα και το ποδόσφαιρο...

 

«ΖΗΤΟΥΣΑΝ 10.000 ΕΥΡΩ»!

Ο πατέρας τους Δημήτρης Γυφτέας βρίσκεται στην πολύ άβολη θέση να προσπαθεί να εξηγήσει στα 13χρονα παιδιά του ότι δεσμευμένα από την πρώην ομάδα τους. «Για το θέμα που έχει προκύψει δεν τα έχω με κανέναν. Ετσι είναι η νομοθεσία. Με έχει ενοχλήσει, όμως, η στάση της διοίκησης του Θησέα να ζητήσει χρήματα για να δώσει τα δελτία τους. Ζητούσαν 10.000 ευρώ για τον καθένα, πάρα πολλά χρήματα για την εποχή που ζούμε. Αναγκάστηκα να τους στείλω εξώδικο με το οποίο τους υποχρεώνω να μη χρησιμοποιούν από ‘δω και πέρα τα δελτία τους και απλά κάνουμε υπομονή μέχρι να περάσει η διετία που προβλέπει ο νόμος και να μπορέσουν τα παιδιά να πάνε κάπου αλλού. 

Αλλο σωματείο θα το θεωρούσε τιμή του να παίζουν στις Μικτές ομάδες δικοί του αθλητές, φαίνεται όμως ότι για τη διοίκηση του Θησέα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Είναι κρίμα γιατί το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλοι γονείς με τα παιδιά τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ... ΚΟΣΤΙΖΕΙ!

Η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να προστατέψει τους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές επέτρεψε την έκδοση δελτίων ορισμένης χρονικής διάρκειας, όμως αυτό είναι κάτι που πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν κι αξίζει να το μάθουν.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το κόστος δεν είναι αμελητέο μιας και τα δελτία μονοετούς διάρκειας κοστίζουν 300 ευρώ επιπλέον, ενώ για εκείνα που υπογράφονται για δύο χρόνια απαιτούνται 200 ευρώ έξτρα.

Το ζήτημα της αθλητικής νομοθεσίας είναι αρκετά περίπλοκο και ακανθώδες. Μέσα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία και στους αθλητικούς νόμους που... αιχμαλωτίζουν μικρά παιδιά και τα υποχρεώνουν να παίζουν για χρόνια στο πρώτο σωματείο που έκαναν δελτίο, ακόμα και χωρίς τη θέλησή τους.

Η ουσία είναι πως ο Δημήτρης και ο Γιώργος Γυφτέας, όπως κάθε 13χρονο παιδί, έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν όνειρα μέσα στο γήπεδο και είναι αμαρτία να ταλαιπωρούνται.


NEWSLETTER