Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012 06:35

Οταν η "Μαύρη Θύελλα" πλήρωσε τον κούκο... αηδόνι: Οι 10 μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες

Γράφτηκε από την
Οταν η "Μαύρη Θύελλα" πλήρωσε τον κούκο... αηδόνι: Οι 10 μεγαλύτερες μεταγραφικές αποτυχίες

Τις λανθασμένες μεταγραφικές κινήσεις του φετινού καλοκαιριού... πληρώνει (μεταξύ άλλων) η «Μαύρη Θύελλα» την τρέχουσα σεζόν. Η περίπτωση Καούνου δεν είναι πάντως η μοναδική που αποδείχθηκε άστοχη, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογα παραδείγματα με παίκτες ακόμα μεγαλύτερα ονόματα που δεν δικαίωσαν ούτε στο ελάχιστο τα χρήματα που ξοδεύτηκαν για την απόκτησή τους.

Του Σωτήρη Παρτσαλά

Το «Notosport» παρουσιάζει σήμερα τις δέκα πιο αποτυχημένες μεταγραφές της «Μαύρης Θύελλας» στη 45χρονη ιστορία της, αρκετές εκ των οποίων κόστισαν ένα... τσουβάλι λεφτά τα οποία φυσικά δεν έπιασαν τόπο.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ

Ο Δημήτρης Καλλιγέρης ήρθε σαν μεγάλο όνομα στη «Μαύρη Θύελλα» το καλοκαίρι του 1972, όταν η Καλαμάτα γιόρταζε την άνοδο στην Α’ Εθνική.

Ημιβασικό μέλος της σπουδαίας ομάδας του Παναθηναϊκού που έφθασε μέχρι τον τελικό του Πρωταθλητριών (1971, Γουέμπλεϊ), θεωρήθηκε σπουδαία προσθήκη για την αριστερή πλευρά από τον τότε πρόεδρο Λυκούργο Γαϊτανάρο. Μάλιστα ο επίτιμος ξόδεψε τότε ένα σημαντικό για την εποχή χρηματικό ποσό, προκειμένου να πάρει τη συγκατάθεση του ποδοσφαιριστή που είχε αρκετές προτάσεις έχοντας φτιάξει το όνομά του.

Ο Καλλιγέρης δεν δικαίωσε το... βαρύ ποδοσφαιρικό όνομα που κουβαλούσε, καθώς δεν εγκλιματίστηκε ποτέ στην ασπρόμαυρη ομάδα, ενώ στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό έγινε... κόκκινο πανί για τον κόσμο και κάποιους εκ των συμπαικτών του εξαιτίας ενός από τα πιο ανόητα πέναλτι που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος άπλωσε το χέρι του στην μπάλα ευρισκόμενος εντός της μεγάλης περιοχής. Αξιοποιώντας το πέναλτι που καταλογίστηκε, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε λίγο πριν από το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος ο Καλλιγέρης δεν βγήκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο, καθώς οι Μεσσήνιοι φίλαθλοι απειλούσαν ακόμα και να τον... λιντσάρουν και τελικά φυγαδεύτηκε από το γήπεδο.    

Ο παλαίμαχος άσος έχασε τη ζωή του πριν από ένα χρόνο, καθώς τραυματίστηκε θανάσιμα στο τροχαίο ατύχημα.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ

Ο Κώστας Φρατζέσκος αποτελεί τη σπουδαιότερη ever μεταγραφή της «Μαύρης Θύελλας». Ο διεθνής μέσος που είχε μετατρέψει τα φάουλ εκτός περιοχής σε... πέναλτι έχοντας απίστευτα ποσοστά ευστοχίας σε απευθείας λακτίσματα, ήρθε στην Καλαμάτα σε ηλικία 31 ετών και αφού προηγουμένως ήταν σημείο αναφοράς σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ για περισσότερο από μία δεκαετία, αλλά δεν έδωσε όσα περίμενε η τότε... αόρατη διοίκηση που είχε... ορατό μόνο τον Γρηγορόπουλο!

Αναμφισβήτητα οι 27 συμμετοχές και τα 8 γκολ που πέτυχε στο πρωτάθλημα δεν είναι μικροί αριθμοί, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να γίνει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε, ο πραγματικός ηγέτης.

Ο Φρατζέσκος πήρε για ένα χρόνο 70 εκατομμύρια δραχμές (τόσο ήταν το συμβόλαιο που υπέγραψε) και έτυχε υποδοχής... πρωθυπουργού από τον κόσμο που γέμισε το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου για να τον αποθεώσει, αλλά η προσφορά του στη σούμα με τα παραπάνω βγάζει υστέρημα. Ειδικά στις δύσκολες τελευταίες αγωνιστικές που οδήγησαν στον υποβιβασμό ήταν... ωσεί παρών μέσα στο γήπεδο... 

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΟΥΝΟΣ

Η πιο πρόσφατη περίπτωση ποδοσφαιριστή που δεν κατάφερε να προσφέρει τα αναμενόμενα ήταν αυτή του Βαγγέλη Καούνου.

Ο 35χρονος φορ στο διάστημα της φετινής παραμονής του στη «Μαύρη Θύελλα» θύμισε μόνο στον Πύργο στην πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος τον εκτελεστή της προηγούμενης θητείας του στην Καλαμάτα.

Πέτυχε το πιο γρήγορο γκολ για φέτος στη Γ’ Εθνική αλλά έκτοτε δεν σκόραρε ξανά και οι εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου το καλοκαίρι μετατράπηκαν σε γκρίνια και αμφισβήτηση όσο οι αγωνιστικές περνούσαν και ο ίδιος δεν κατόρθωνε να βοηθήσει.

Το παρήγορο για τη διοίκηση ήταν ότι δέχθηκε να λύσει το συμβόλαιό του χωρίς να προβάλει οικονομικές αξιώσεις και τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι η ζημιά ήταν μικρή... 

 

 

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Οταν πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γήπεδα με τη φανέλα της Ξάνθης όλοι πίστεψαν ότι η Εθνική ομάδα βρήκε αμυντικό χαφ ευρωπαϊκού επιπέδου. Ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες και με εξαιρετική αίσθηση του χώρου κάλυπτε έγκαιρα κάθε κενό τετραγωνικό μέσα στο γήποδο.

Σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έκανε από μία εξαιρετική και μία μέτρια χρονιά, κερδίζοντας τη σπουδαία μεταγραφή στη φημισμένη πορτογαλική Μπενφίκα. Εκεί συνάντησε δυσκολίες και παραχωρήθηκε δανεικός από το κλαμπ της Λισαβώνας στη «Μαύρη Θύελλα» όπου είχε εντελώς απογοητευτική παρουσία και μόλις 6 συμμετοχές.

Ο Μαχαιρίδης πληρώθηκε μόνο ένα μέρος του... βασιλικού συμβολαίου που απολάμβανε στην Μπενφίκα αλλά τα χρήματα που πήρε ήταν αρκετά για έναν σύλλογο του βεληνεκούς της Καλαμάτας. Αλλη μία τεράστια και ιδιαίτερα δαπανηρή μεταγραφή που κατέληξε στα σκουπίδια...

 

 

ΣΙΜΟΝ ΑΝΤΟ

Ο Σιμόν Αντο ήταν ο πρώτος και... τελευταίος Γκανέζος τερματοφύλακας που φόρεσε τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» και εξελίχθηκε σε μία ακόμα αποτυχημένη μεταγραφή, ενώ είχε την ατυχία να πέσει και στη χειρότερη από τις τρεις συνεχόμενες σεζόν της Καλαμάτας στην Α’ Εθνική στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η διαφορά του διεθνούς γκολκίπερ που μάλιστα για κάποιο διάστημα φορούσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική ομάδας της Γκάνας, με τους υπόλοιπους συμπατριώτες του που σχεδόν όλοι τίμησε με το παραπάνω την ασπρόμαυρη φανέλα ήταν ότι αυτός ήταν ήδη φτασμένος και δεν χρειαζόταν να δουλέψει για φτιάξει το όνομά του.

Στο πολύ κρίσιμο ματς με τον Εθνικό στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» δέχθηκε γκολ μετά από μία απίστευτη γκάφα και εν συνεχεία μπήκε στο... ψυγείο μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς που ήταν η χειρότερη στην καριέρα του.  

 

 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Ο Λάμπρος Γεωργιάδης ήταν για μία πενταετία βασικότατο... εργαλείο στην αριστερή πλευρά για την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Παρ’ ότι έπαιζε συνήθως μπακ, κατάφερνε να σκοράρει κάθε χρόνο, αλλά τα δύο τελευταία χρόνια της επταετούς καριέρας του στην Ενωση ήταν παραγκωνισμένος και αγωνίστηκε ελάχιστα.

Στη «Μαύρη Θύελλα» ήρθε το καλοκαίρι του 1993 και αποτέλεσε μία από τις πολλές μεταγραφικές... βόμβες του Σταύρου Παπαδόπουλου που είχε εισβάλει σαν... ταύρος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το πρώτο του καλοκαίρι στην προεδρία αναζητούσε... φίρμες!

Ο γεννημένος στην Πρέβεζα αριστεροπόδαρος αμυντικός μέσος ήταν φανερά εκτός κλίματος στη Μεσσηνία και δεν δικαιολόγησε το πανάκριβο συμβόλαιό του. Μάλιστα όταν έφυγε εισέπραξε και τα χρήματα που προβλέπονταν για το δεύτερο χρόνο...

 

 

ΡΙΑΝ ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Ο γεννημένος στην Τσεχία Ρίαν Καπαγιαννίδης ήξερε... καντάρια μπάλα και είχε αρκετά καλή παρουσία στα γήπεδα της Βόρειας Ελλάδας αλλά εδώ στο νότο απέτυχε παταγωδώς να επιβεβαιώσει την αξία του.

Τον ανακάλυψαν τα... λαγωνικά της Ξάνθης όπου έμεινε λίγο για να αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια σε... μαέστρο της Κασσάνδρας με προπονητή το Στράτο Βουτσακέλη. Εκεί παρέα με τον Σαϊτιώτη είχαν συνθέσει ένα δίδυμο φωτιά φέρνοντας τον άγνωστο σύλλογο από τη Χαλκιδική κοντά στην Α’ Εθνική.

Η εξαιρετική παρουσία του εξαργυρώθηκε με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου έμεινε δύο χρόνια αλλά έπαιξε λίγο (μόλις 7 συμμετοχές).

Σε Αγροτικό Αστέρα και Δόξα Δράμας ο Καπαγιαννίδης ξαναβρήκε τον εαυτό του ποδοσφαιρικά, όμως ο Γρηγορόπουλος θα πρέπει να... κλαίει ακόμα τα χρήματα που του έδωσε για να έρθει στην ασπρόμαυρη ομάδα. Στην Καλαμάτα έμεινε μόλις 6 μήνες παίζοντας σε 7 αγώνες, αρκετές φορές σαν αλλαγή...  

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΪΣΕΡΙΔΗΣ

Ο υψηλόσωμος αμυντικός υποτίθεται ότι ήρθε από τον Εδεσσαϊκό για να θωρακίσει την άμυνα στη μετά Πέτερσον εποχή και την επιστροφή στην τριάδα με λίμπερο αλλά οι εμφανίσεις του ήταν ερασιτεχνικού επιπέδου και οι αμυντικές αδυναμίες εκείνης της χρονιάς κόστισαν τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική στο φινάλε.

Σημειωτέον ότι ο Καραϊσαρίδης κόστισε 30 εκατομμύρια δραχμές στον τότε διοικητικό ηγέτη Σταύρο Παπαδόπουλο, κυριολεκτικά πεταμένα λεφτά και αποχώρησε από την Καλαμάτα χωρίς κανείς να το καταλάβει...  

 

 

ΤΟΝΙΝΙΟ

 

Ο Τονίνιο μπορεί και να ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Σταύρου Παπαδόπουλου, καθώς αν δεν έκλεινε τη δεύτερη θέση του ξένου τότε πιθανότατα θα βλέπαμε με τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» τον Ρονάλντο!

Ο κοντόσωμος Βραζιλιάνος ήρθε στην Καλαμάτα το καλοκαίρι του 1993 «πακέτο» με τον Αντεμάρ αλλά δεν κατάφερε σε καμία στιγμή να καθιερωθεί στην ενδεκάδα. Παρ’ όλα αυτά έμεινε ως το τέλος της σεζόν και επέστρεψε στη Βραζιλία όπου ποδοσφαιρικά... χάθηκε!

 

ΓΙΑΝΝΙΚ ΒΕΡΒΑΛ 

Ο Γιαννίκ Βερβάλ πάτησε το πόδι του στη Μεσσηνία το καλοκαίρι του 2008 κουβαλώντας πίσω του εντυπωσιακές χρονιές στη Β’ Εθνική με Εθνικό Αστέρα, Κέρκυρα και Ηλυσιακό αλλά στη «Μαύρη Θύελλα» ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Είχε ένα σημαντικό για την εποχή συμβόλαιο, ένα από τα μεγαλύτερα που προσέφερε ποτέ σε ξένο ποδοσφαιριστή ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ και η πενιχρή προσφορά του ήταν η αιτία να λυθεί πρόωρα και να αποχωρήσει.

Ο αριστεροπόδαρος μέσος στις προηγούμενες ομάδες που έπαιξε και ειδικά στον Εθνικό Αστέρα ήταν πραγματικό... βέλος από την αριστερή πλευρά και σημείωνε καθοριστικά γκολ.

Στην Καλαμάτα αγωνίστηκε μόλις 7 φορές σε ένα εξάμηνο κι αποχώρησε εντελώς αθόρυβα, επιστρέφοντας στο Βέλγιο. 


NEWSLETTER