Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 14:18

Διάτρητη από... 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Διάτρητη από... 200.000 πηγάδια και γεωτρήσεις είναι η Ελλάδα

Η Ειδική Υπηρεσία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος υπενθυμίζει ότι στις 15 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) οι ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια.

 

Περίπου το 18% του συνόλου των γεωτρήσεων, δηλαδή 36.000 από τις 200.000, υπολογίζεται ότι είναι παράνομες και με δεδομένο ότι η προθεσμία είναι ακόμα σε εξέλιξη κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να δώσει έναν ακριβή αριθμό. «Οι περιοχές, όμως, στις οποίες διαπιστώνεται μεγαλύτερη πυκνότητα γεωτρήσεων και πηγαδιών πάντα σε σχέση με την έκτασή τους είναι η Αργολίδα, όπου εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 17.000, και ο θεσσαλικός κάμπος (συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων νομών - Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα), που αναμένεται να κυμανθούν από 35.000 έως 38.000», λέει στο «Εθνος» ο υπεύθυνος του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) για τα υπόγεια νερά, υδρογεωλόγος Παναγιώτης Σαμπατακάκης.

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρόβλημα αναδύθηκε μετά το 1990 και τη μεγάλη λειψυδρία. Εκτοτε σε υπόγεια και κήπους άρχισαν να «φυτρώνουν» γεωτρήσεις και πηγάδια τα οποία έχουν πολύ μικρές διαστάσεις και ενδεχομένως μπορεί να διαφύγουν την καταγραφή...

Περισσότερα: ethnos.gr


NEWSLETTER