Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 18:20

Έκθεση: Αρνητικός για τη βρετανική οικονομία ο περιορισμός της μετανάστευσης

Γράφτηκε από την

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν επίσης ότι με μικρότερη εισροή μεταναστών ο πληθυσμός της Βρετανίας θα είναι γηραιότερος, καθώς οι μετανάστες τείνουν να είναι νέοι και εργασιακά ενεργοί. Συνέπεια αυτού θα ήταν αυξημένες ανάγκες κρατικών δαπανών για τη δημόσια υγεία και τις συντάξεις.

 

Τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη χώρα σε «δεκάδες χιλιάδες» το χρόνο θα πλήξουν την οικονομία, θα εξασθενήσουν τα δημόσια οικονομικά και θα μειώσουν τις απολαβές των εργαζομένων.

Αυτό ανέφερε έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας στο Μάντσεστερ. Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών αναμένεται να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά της έντονης δημόσιας συζήτησης στη Βρετανία για το μεταναστευτικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο υποθετικά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε τη διατήρηση των σημερινών δεδομένων ως προς τη μετανάστευση τα επόμενα 50 χρόνια, δηλαδή την ετήσια έλευση στη Βρετανία περίπου 200.000 μεταναστών. Το δεύτερο βασιζόταν στην υπόθεση ότι ο αριθμός αυτός θα ήταν μειωμένος στο μισό για την ίδια περίοδο, πιο κοντά στο στόχο της κυβέρνησης Κάμερον.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι έως το 2060 το ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 11% υψηλότερο στο πρώτο σενάριο και το κατά κεφαλήν εισόδημα κατά 2,7% μεγαλύτερο.

Περισσότερα: skai.gr