Παρασκευή, 09 Μαϊος 2014 13:19

Σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα το πρώτο 4μηνο του 2014

Γράφτηκε από την

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα στις Τουρκικές ακτές του Αιγαίου βρίσκεται σήμερα μεγάλος αριθμός μεταναστών, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία.

 

Τη σημαντική ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα καταδεικνύει η αύξηση, κατά 142%, των συλλήψεων μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα στο πρώτο 4μηνο του 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛΑΣ είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

Μάλιστα, σύμφωνα με το λιμενικό σώμα στις Τουρκικές ακτές του Αιγαίου βρίσκεται σήμερα μεγάλος αριθμός μεταναστών, περιμένοντας την ημέρα που θα μπορέσουν να μπουν σε ένα πλοίο με προορισμό την Ελλάδα ή την Ιταλία. 

Η κρίση στη Συρία και η κίνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα σε πρώτη φάση, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο έδαφός της και κάποιοι μετακινήθηκαν προς τα παράλια τόνιζαν πηγές του λιμενικού. 

Το κόστος του ταξιδιού για έναν παράτυπο μετανάστη προς ελληνικό νησί κοστίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, από 500 έως και 1.500 ευρώ στο καθένα, ενώ το πιο μακρινό ταξίδι από 1.500 έως 4.500 ευρώ. Τα ποσά είναι διαφορετικά για τους ανήλικους.

Πηγή: skai.gr