Σάββατο, 10 Μαϊος 2014 09:22

ΗΠΑ προς Κίνα: Παίξτε με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου

Γράφτηκε από την

Kατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της

 

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα «ενθαρρύνει» το Πεκίνο να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα , δήλωσε την Παρασκευή ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Προτεραιότητά μας είναι να ενθαρρύνουμε την Κίνα να συνεχίσει την οικονομική της ανάπτυξη, δίκαια, ισορροπημένα και με σεβασμό των διεθνών κανόνων », είπε ο αξιωματούχος, ζητώντας να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας του.

Για τρίτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο του 2013, ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί την Κίνα από την Κυριακή έως την Τρίτη για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση εν μέσω συνεχών τριβών μεταξύ των δύο χωρών. «Υπάρχουν μια σειρά από θέματα που ο υπουργός Οικονομικών θέλει να συζητήσει και τα οποία είναι σημαντικά ώστε η σχέση (μεταξύ των δύο χωρών) να είναι πιο ισορροπημένη και δίκαιη », δήλωσε η ίδια πηγή.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της . « Η πολιτική της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Κίνας είναι προφανώς σημαντική για μας ( ... )», είπε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ ο Τζακ Λιου σημείωσε ότι « βλέπουμε αρνητικές κινήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατά τους τελευταίους μήνες».

Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών , οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να εξασφαλίσουν ότι η Κίνα προσφέρει «δίκαιη μεταχείριση» στις αμερικανικές επιχειρήσεις , εξασφαλίζοντάς τους ένα «σταθερό, διαφανές και χωρίς διακρίσεις περιβάλλον». Ένας από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ από τα πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που έδειξαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκθρονίσει εφέτος τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θέση της πιο ισχυρής οικονομίας στον κόσμο.

Πηγή: protothema.gr