Παρασκευή, 16 Μαϊος 2014 16:38

Εχασαν τελικά το ΕΚΑΣ 200.000 δικαιούχοι

Γράφτηκε από την
Εχασαν τελικά το ΕΚΑΣ 200.000 δικαιούχοι

Μόλις το 1/3 των πραγματικών δικαιούχων λαμβάνει πλέον το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς τα νέα κριτήρια που θεσπίστηκαν από φέτος για τη χορήγησή του, όπως είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 65 έτη και τα εισοδηματικά κριτήρια (τεκμαρτό εισόδημα), αποκλείουν πάνω από 200.000 δικαιούχους οι οποίοι το ελάμβαναν στο παρελθόν.


Η χορήγηση του επιδόματος συνεχίζεται κατά το τρέχον έτος σε 167.831 δικαιούχους (με τα ποσά που προβλέπονται στις κλίμακες καθώς και με το ποσό των 30 ευρώ), ενώ σήμερα επαναχορηγείται σε 15.495 συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και πρώτη φορά σε 12.571 συνταξιούχους.
Σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
* Δεδομένου ότι το εισοδηματικό κριτήριο που περιορίζει στα 850,00 ― το ποσό της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης ή του αθροίσματος των καταβαλλόμενων συντάξεων ελέγχεται κατά το μήνα ανάρτησης του εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Διαύγεια, δηλαδή αφορά τη σύνταξη του μήνα που προπληρώνεται κατά το ανωτέρω χρονικό σημείο, ο έλεγχος αυτός για το έτος 2014 θα γίνει στη σύνταξη μηνός Μαρτίου, ενώ στις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που θα καταστούν συνταξιούχοι από την 1/3/2014 και μετά, το ανωτέρω κριτήριο θα εξεταστεί κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησής τους.

Ποσοστό αναπηρίας 80%

* Ειδικά για την κατηγορία των συνταξιούχων που φέρουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και προκειμένου να επιτευχθεί απόλυτη ταύτιση των στοιχείων που διαθέτει στο αρχείο της η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. με το αρχείο ΚΕΠΑ, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να χορηγηθεί το ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας από το ανωτέρω, έχει αποσταλεί αρχείο από την Επιχειρησιακή Ομάδα Παροχών του ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., στο οποίο εμφανίζονται οι περιπτώσεις των ανωτέρω συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί για το ποσοστό αναπηρίας τους από τα ΚΕΠΑ, καθώς και για το σχετικό χρονικό διάστημα που η αναπηρία τους αφορά το τρέχον έτος.
Επομένως, το ΕΚΑΣ πρέπει για το έτος 2014 να χορηγηθεί στους εν λόγω συνταξιούχους από το μήνα που φέρουν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% και για όσους μήνες ισχύει το ίδιο ποσοστό. Οσον αφορά τον έλεγχο αυτό, έχει δοθεί οδηγία στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. να προβεί παράλληλα σε μηνιαίο έλεγχο για την πιθανή επαναχορήγηση του επιδόματος από την πρώτη του μήνα που έπεται εκείνου κατά τον οποίο οι συνταξιούχοι συμπληρώνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και ανεξαρτήτως ύπαρξης του ανωτέρω ποσοστού αναπηρίας, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνταξιούχων στους οποίους έχει διακοπεί το ΕΚΑΣ σε κάποιο μήνα, εντός του τρέχοντος έτους, λόγω μη συμπλήρωσης του ανωτέρω ορίου ηλικίας.
Πηγή: www.enet.gr



NEWSLETTER