Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 01:19

ΟΗΕ: Να μοιράζονται στην Ε.Ε. οι μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα

Γράφτηκε από την
ΟΗΕ: Να μοιράζονται στην Ε.Ε. οι μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να μοιράζονται τους μετανάστες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα, προτείνει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), υποστηρίζοντας πως αυτός είναι ένας τρόπος προκειμένου να βοηθήσουν την Ιταλία  να απορροφήσει τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φτάνουν από τη βόρεια Αφρική.

 

Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να αναλαμβάνει τους μετανάστες η χώρα στην οποία αφίκνυνται, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.

Όμως όσοι διασώζονται στα διεθνή ύδατα μπορούν να γίνονται δεκτοί από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ίσως βάσει ενός αναλογικού συστήματος, δήλωσε η Καρλότα Σάμι η εκπρόσωπος της UNHCR για τη νότια Ευρώπη.

«Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως στην περίπτωση των Σύρων, όμως μπορεί να γίνεται και για άλλες εθνικότητες», πρόσθεσε η Σάμι.

Πέρυσι, η πλειονότητα των περισσότερων από 40.000 μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης προέρχονταν από τη Συρία, αλλά και την Ερυθραία.

Μέχρι στιγμής φέτος περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί στη θάλασσα από το Πολεμικό Ναυτικό και το λιμενικό της Ιταλίας.

«Πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να επεξεργάζονται από κοινού τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, και στη συνέχεια θα μπορούσε να οριστεί ένα ποσοστό μεταξύ των διάφορων κρατών που μπορούν να υποδεχθούν και να λάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών», σημείωσε η Σάμι.

Οι αιτήσεις ασύλου στις χώρες μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% πέρυσι, με τη Γερμανία να υποδέχεται σχεδόν 110.000, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την UNCHR.

Σήμερα η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί επιπλέον 10.000 Σύρους φέτος, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά.

Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων φτάνουν στην Ιταλία μετακινούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου, συχνά στέλνονται πίσω.

Πηγή: naftemporiki.gr


NEWSLETTER