Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014 01:25

ΟΟΣΑ: Πολύ ψηλές οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
ΟΟΣΑ: Πολύ ψηλές οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ

Οι εισοδηματικές ανισότητες στις ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των «πλέον υψηλών» στο βιομηχανοποιημένο κόσμο, όπως αναφέρει σε νέα έκθεση του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η οικονομική ανάκαμψη στην χώρα παραμένει «άτονη».

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα καταγράφει ένα από τα πλέον υψηλά επίπεδα εισοδηματικών ανισοτήτων στους κόλπους του ΟΟΣΑ. Το μέσο εισόδημα του 10% των πλουσιότερων είναι περίπου 16 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του 10% των φτωχότερων, έναντι αναλογίας 9,5 στις μεγαλύτερες βιομηχανοποιημένες χώρες.

«Η ζωή είναι πολύ ευχάριστη στις ΗΠΑ χάρη σε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο της τεχνολογίας [...] όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα κέρδη δε μοιράζονται επαρκώς», υπογραμμίζει η ο ΟΟΣΑ.

«Ένα σχήμα ανισοτήτων μοιάζει να σχεδιάζεται με μια συγκέντρωση [του πλούτου] πιο ισχυρή στην κορυφή εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων πληθυσμών» υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι πλέον ευάλωτοι πρέπει να αντιμετωπίσουν «μια αγορά εργασίας που μεταλλάσσεται» και «αυξημένες δαπάνες» για την εκπαίδευση και την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση.

«Η αγορά εργασίας απέχει ακόμα πολύ από το να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα» σημειώνει η έκθεση όπου εκφράζονται επιπλέον ανησυχίες για «νέες αδυναμίες» της αγοράς ακινήτων.

Γενικότερα, ο Οργανισμός επιβεβαιώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση μεταξύ του 2008-2009 παραμένει ισχνή στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις προηγούμενες εξόδους από την ύφεση.

Στο πρώτο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2011 εξαιτίας κυρίως της επίδρασης ενός πολύ βαρύ χειμώνα.

«Δεν πρόκειται για μια ανάκαμψη όπως οι άλλες για τις ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αργός από ιστορική άποψη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: skai.gr


NEWSLETTER