Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 21:14

Βενιζέλος: Όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα Τρόικα

Γράφτηκε από την

Στο πρόβλημα του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, το μεσημέρι της Πέμπτης.

 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η προστασία του κοινωνικού κράτους είναι αξιακή ταυτότητα για το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία στην Ευρώπη για το αν μπορεί να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος και πρόσθεσε ότι η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών στην ΕΕ δεν είναι μόνο δημοσιονομική αλλά και του αναπτυξιακού μοντέλου, η οποία επηρεάζει και τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές και τις προτεραιότητες και ευαισθησίες της κοινωνίας.

Μιλώντας για την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να έχει έναν δημοκρατικά νομιμοποιημένο πρόεδρο του κοινοβουλίου έστω κι αν ανήκει στο ΕΛΚ.

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας τόνισε ότι δικαιούται να έχει ισχυρό λόγο στα θέματα αυτά γιατί είναι το εργαστήριο πάνω στο οποίο δοκιμάστηκε η αντοχή των ευρωπαϊκών υλικών τα τελευταία χρόνια και πρέπει τώρα να μετατραπεί σε εργαστήριο για την υπέρβαση της κρίσης με προοδευτικό πρόσημο.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έχουν πάντα στην προμετωπίδα τους τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και αναφέρθηκε στο ΕΣΥ, το οποίο είπε ότι είναι μεγάλη κατάκτηση ανυπολόγιστης αξίας, παρά τα προβλήματά του.

Σε ότι αφορά την πορεία της χώρας εκτίμησε πως αλλάζει σελίδα και πως πολλοί ενοχλούνται από τη σκέψη αυτή, επειδή, όπως είπε, είναι εκείνοι που δεν υπάρχουν πολιτικά χωρίς το μνημόνιο, την κρίση και την τρόικα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Τρόικα υπάρχει επειδή υπάρχει το ΔΝΤ και ότι όλα τα άλλα είναι κανονικές διαδικασίες που ισχύουν για όλες τις χώρες. Τόνισε επίσης ότι τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της δημόσια διοίκησης, στο χώρο της κοινωνίας.

Περισσότερα στο protothema.gr