Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 15:12

40 χρόνια πριν: Ο Καραμανλής επιστρέφει για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Γράφτηκε από την
40 χρόνια πριν: Ο Καραμανλής επιστρέφει για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

ανακοίνωση του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής"

 

«Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η 24η Ιουλίου 1974 υπήρξε ιστορική ημέρα και σηματοδότησε την απαρχή μιας σειράς εξελίξεων που οδήγησαν στη θεμελίωση του αρτιότερου δημοκρατικού πολιτεύματος που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας. Οι χειρισμοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την εξουδετέρωση των πολλών και σημαντικών κινδύνων, που άφησε πίσω της η δικτατορία των συνταγματαρχών, υπήρξαν αριστοτεχνικοί. Η δημοκρατική μετάβαση της Ελλάδας έχει καταγραφεί ως η πιο γρήγορη και η πιο ομαλή στην παγκόσμια ιστορία και γι’ αυτό δικαίως αναγνωρίστηκε διεθνώς ως «το ελληνικό πολιτικό θαύμα».

Αρωγός στην προσπάθεια του Καραμανλή στάθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες με υπευθυνότητα συνέβαλαν στην αποκατάσταση του ομαλού πολιτικού κλίματος και στη θεμελίωση ισχυρών και υγιών δημοκρατικών θεσμών. Οι επιτυχίες της περιόδου 1974-75 που περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, την οριστική λύση του πολιτειακού ζητήματος μέσω της διεξαγωγής ενός αδιάβλητου δημοψηφίσματος, την τιμωρία των προταίτιων της εκτροπής, την ψήφιση νέου Συντάγματος και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την τότε ΕΟΚ, συνεχίζουν να εμπνέουν και να συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σαράντα χρόνια μετά και δείχνουν τι μπορεί να πετύχει η χώρα όταν ο λαός είναι ενωμένος και η ηγεσία του διαθέτει όραμα και αποφασιστικότητα.

Σήμερα, που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης, το έργο του Καραμανλή είναι ταυτόχρονα δικαιωμένο αλλά και επίκαιρο. Δικαιωμένο γιατί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και οι πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν συντάσσονται με τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές του Καραμανλή, δηλαδή τον ομαλό δημοκρατικό βίο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Και επίκαιρο γιατί ο Καραμανλής πέτυχε όχι μόνο να εξουδετερώσει τους πολλαπλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετώπισε αλλά και να τους μετατρέψει σε ευκαιρία για την αναζωογόνηση του εθνικού μας βίου εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορικής επετείου, αποτίει φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνολικά σε όλους όσοι συνέβαλαν τότε στην επιτυχία της Μεταπολίτευσης».

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER