Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 12:38

Γερμανία: Προ των πυλών της βουλής στη Σαξονία το αντιευρωπαϊκό κόμμα

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Προ των πυλών της βουλής στη Σαξονία το αντιευρωπαϊκό κόμμα

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να καταφέρει να μπει για πρώτη φορά στο περιφερειακό κοινοβούλιο του κρατιδίου της Σαξονίας, στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. 

 

Οι εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στο κρατίδιο αυτό είναι η πρώτη περιφερειακή αναμέτρηση μετά τον θρίαμβο της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές πριν ένα χρόνο. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ αναμένεται να κερδίσει στη Σαξονία το 40% των ψήφων και να βρεθεί στην πρώτη θέση, όπως συμβαίνει στο κρατίδιο αυτό σε όλες τις εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990. 

Όμως θα χρειαστεί να βρει νέο εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) δεν αναμένεται να κερδίσουν το απαραίτητο 5% και να εισέλθουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Όπως και σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι συντηρητικοί της Μέρκελ θα χρειαστεί να συμμαχήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Σαξονία, οι οποίο αναμένεται να λάβουν το 15% των ψήφων.

Μετά την εντυπωσιακή του άνοδο στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου οπότε βασικό του αίτημα ήταν το τέλος του ευρώ, το AfD σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει το 7% των ψήφων στη Σαξονία. 

Στο κρατίδιο αυτό είχε καταγράψει το καλύτερο ποσοστό του τις ομοσπονδιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2013, χάνοντας για λίγο (με 4,7%) την ευκαιρία να στείλει βουλευτές στην κάτω βουλή της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ). 

Το AfD ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013 από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή οικονομικών 52 ετών ο οποίος έχει προσφύγει επανειλημμένα αλλά χωρίς επιτυχία στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον της διάσωσης της ευρώ. 

Επικεφαλής της λίστας στου κόμματος στη Σαξονία είναι η Φράουκε Πέτρι, μια χημικός 39 ετών μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία προσπάθησε να εμπλουτίσει τις θέσεις του AfD προτρέποντας κυρίως τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, την ώρα που ο γερμανικός πληθυσμός γερνά με ταχείς ρυθμούς. 

Το κόμμα τάσσεται επίσης υπέρ της ενίσχυσης της λαϊκής πρωτοβουλίας με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, για παράδειγμα για την ανέγερση τεμένων και μιναρέδων στη Σαξονία. 

Τα ζητήματα αυτά έχουν αλλάξει την άποψη της κοινής γνώμης για το AfD, το οποίο πλέον θεωρείται εθνικιστικό και λαϊκιστικό. 

«Είμαστε ένα κόμμα που αναφέρεται σε πολλά ζητήματα-ταμπού στα οποία άλλα κόμματα, για το φόβο μην σοκάρουν, δεν θέλουν να τοποθετηθούν», δήλωσε η Πέτρι.

Στο κοινοβούλιο της Σαξονίας έχουν εκλεγεί και βουλευτές από το ακροδεξιό κόμμα NDP, όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ανταγωνισμός με το AfD ενδέχεται να τους εμποδίσει να διατηρήσουν τις έδρες του. 

Λίγο πριν τον εορτασμό των 25 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας Βραδεμβούργο και Θουριγγία. Στο τελευταίο μάλιστα νικητής ενδέχεται να ανακηρυχθεί το αριστερό κόμμα Die Linke.

Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER