Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 01:35

Εκθεση-σοκ του ΟΗΕ: Θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης 1 στα 10 κορίτσια

Γράφτηκε από την
Εκθεση-σοκ του ΟΗΕ: Θύμα βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης 1 στα 10 κορίτσια

Σοκάρουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική κακοποίηση. Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα στα δέκα, έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 20 ετών!


Σύμφωνα με τη Unicef, 95.000 παιδιά και έφηβοι, κυρίως σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική, δολοφονήθηκαν μόνο το 2012.
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που βασίζεται σε στοιχεία από 190 χώρες, αναφέρει ότι παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτίθενται καθημερινά σε διάφορες μορφές βίας.
Σύμφωνα με την έκθεση:
•    120 εκατομμύρια κορίτσια, δηλαδή ένα στα δέκα, έχουν βιαστεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 20 ετών.
•    Και αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά σπανιότερα σε σχέση με τα κορίτσια.
•    Οι πιο συχνές μορφές βίας που αντιμετωπίζουν και τα δύο φύλα είναι κυρίως ο διαδικτυακός εκφοβισμός.
•    95.000 παιδιά και έφηβοι δολοφονήθηκαν το 2012
•    1 στους 3 μαθητές ηλικία από 13-15 έχουν πέσει θύματα ενδοσχολικής βίας.
•    Έξι στα 10 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 2-14 ετών τιμωρούνται σωματικά από τα άτομα που τα προσέχουν.
«Πολλές φορές η βία συμβαίνει σε χώρους που υποτίθεται ότι το παιδί είναι ασφαλές, όπως στο σπίτι και το σχολείο» αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της Unicef, Άντονι Λέικ.
«Ολοένα και πιο συχνά αυτό συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου, ενώ θύτες είναι συνήθως, τα μέλη της οικογένειας, οι δάσκαλοι, οι γείτονες, άλλα παιδιά και άγνωστοι» προσθέτει.
Η μελέτη των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει ότι περίπου 6 στα 10 παιδιά ηλικίας 2-14 ετών πέφτουν συχνά θύματα σωματικής βίας από τα άτομα που τα προσέχουν.
Ένα στα τρία κορίτσια, μεταξύ 15-19, που ξεκινούν να κάνουν σχέσεις, πέφτουν θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συντρόφους τους. Τέτοια φαινόμενα είναι συχνά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, στην Ουγκάντα, την Τανζανία και τη Ζιμπάμπουε.
Επίσης, αγόρια ηλικίας 10-19 ετών δολοφονούνται σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, ο Παναμάς, η Βραζιλία και η Κολομβία.
Η Νιγηρία έχει τον υψηλότερο αριθμό σε δολοφονίες παιδιών, (13.000), ενώ οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο δείκτη ανθρωποκτονιών μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER