Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 14:02

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι εισαγγελικές εκθέσεις για τη λίστα Λαγκάρντ

Γράφτηκε από την

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους για τη λίστα Λαγκάρντ οι οικονομικοί εισαγγελείς.

 

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη έχουν κληθεί να εξηγήσουν γιατί δεν δήλωσαν καταθέσεις που διοχέτευσαν στο εξωτερικό οι δικαιούχοι 10 καταθέσεων της λίστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το «άνοιγμα» των ποσών που δεν δικαιολογούν αγγίζει, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 15 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, δηλαδή, μπορεί να εισπράξει αυτά τα χρήματα συν τις προσαυξήσεις που υπολογίζονται σε ποσοστό 45%.

Ανάμεσα σε όσους ελέγχονται βρίσκεται και δικαιούχος – είναι μάλιστα κληρονόμος – κατάθεσης 25 εκατ. ευρώ, αλλά επικαλείται το αφορολόγητο εφοπλιστικών κεφαλαίων. Εδώ και πολύ καιρό όμως δεν προσκομίζονται τα απαραίτητα έγγραφα.

Επίσης έχει κληθεί για εξηγήσεις και ανώτερος κρατικός αξιωματούχος ο οποίος επικαλείται την επαγγελματική του ιδιότητα για τις μη δηλωμένες καταθέσεις του. Η παρουσία όμως ως συνδικαιούχου στενού συγγενικού του προσώπου περιπλέκει τα πράγματα.

Τα τερτίπια και η φορολογική πολυνομία δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις στον εντοπισμό των πραγματικών φοροφυγάδων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή στην οποία ο δικαιούχος προσέφυγε οκτώ φορές με υπομνήματα για να καθυστερήσει τη διαδικασία.

Την περασμένη Τρίτη ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης κάλεσε τους υπευθύνους των ΔΟΥ για να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών στις κατά τόπους εφορίες.

Η συνάντηση έγινε με την παρουσία όλων των οικονομικών εισαγγελέων. Οι υπεύθυνοι του υποσχέθηκαν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις εκθέσεις τους στα τέλη Οκτωβρίου.

Εισαγγελικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα τονίζουν πως εμφανίζονται αυθόρμητα καταθέτες της λίστας και ήδη έχουν καταβάλει ποσά που θα τους ζητούνταν αφού δεν είχαν δηλωθεί. Έτσι απέτρεψαν και τον εναντίον τους έλεγχο και ποινικό καταλογισμό. Είναι αδιευκρίνιστο το ποσό που έχει εισπραχθεί αλλά υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ. 

Πηγή: newpost.gr