Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 14:56

Στο λιμάνι του Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης

Γράφτηκε από την
Στο λιμάνι του Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί της Κυριακής το Πλοίο της Ειρήνης, που πραγματοποιεί τον γύρο της γης για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά.

 

Το πλοίο, που έρχεται από τη Μάλτα ξεκίνησε πραγματοποιεί το 84ο ταξίδι του και ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου θα επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου.

Στο πλοίο βρίσκονται 1.400 επιβάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, καθώς και Ιάπωνες ακτιβιστές, που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

Το πρώτο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης οργανώθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων πανεπιστημιακών φοιτητών, ως αντίδραση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας για την αποσιώπηση του ρόλου της μεγάλης αυτής χώρας ως επιτιθέμενης δύναμης στο παρελθόν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση εδρεύει στην Ιαπωνία και δημιουργήθηκε από τους επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση υποδοχής του πλοίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δημάρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων. Στη «διακήρυξη για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία» που διάβασε η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Παπαδημητρίου, γινόταν αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, στην ουκρανική κρίση, στη συνεχιζόμενη καταστροφή της Φουκουσίμα. «Μπροστά στις άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, θεωρούμε πολύ σημαντικό τον αγώνα για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε.

Μετά την εκδήλωση υποδοχής ακολούθησε επίσκεψη των συμμετεχόντων στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας. Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, οι οποίοι θα ενημερώσουν -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER