Κυριακή, 07 Σεπτεμβρίου 2014 16:40

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις απεργίες

Γράφτηκε από την
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τις απεργίες

Πιέσεις από την τρόικα δέχεται η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει τον νόμο για την κύρηξη των απεργιών. 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να ζητούν την επιβολή των πιο σκληρών διατάξεων, όπως για παράδειγμα η λήψη απόφασης για απεργία να λαμβάνεται μόνο με απόλυτη πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευσης των μελών μιας επιχείρησης ή ενός κλάδου, κάτι που ισχύει μόνο στη Βουλγαρία.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εργασίας αναζητεί ένα δίκαιο συμβιβασμό μεταξύ της πραγματικής ανάγκης για καθιέρωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα, των πιέσεων της τρόικας να εφαρμοστούν στη χώρα οι πιο «σκληρές» πολιτικές που ισχύουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Βουλγαρία και των έντονων αντιδράσεων των συνδικάτων αλλά και των κυβερνητικών στελεχών που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης ανέθεσε ήδη σε δικηγορικό γραφείο τη διεξαγωγή μελέτης σε τουλάχιστον δέκα χώρες της Ε.Ε., την οποία παρέδωσε ήδη στους εκπροσώπους της τρόικας. 

Παράλληλα, πριν ακόμη επισκεφθεί το Παρίσι, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) ώστε να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας διεξαγωγής διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας. Ο ίδιος, πάντως, έχει παραδεχθεί ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε αυτονόητα θέματα, όπως η αλλαγή ενός ξεπερασμένου πλαισίου, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Πηγή: newpost.gr


NEWSLETTER