Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2014 17:33

Δημόσιο: Απολύσεις 562 υπαλλήλων για πειθαρχικά παραπτώματα

Γράφτηκε από την

Εκτός Δημοσίου βρέθηκαν το οκτάμηνο του 2014, 562 υπάλληλοι που εντοπίστηκαν να διαπράττουν πειθαρχικά αλλά και ποινικά σε ορισμένες περιπτώσεις παραπτώματα, όπως χρηματισμό, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, αλλοίωση στοιχείων φορολογουμένου, πλαστογραφία πτυχίου, κ.α., όταν το 2012 και 2013 είχαν απολυθεί συνολικά για τους ίδιους λόγους 351 υπάλληλοι (οι 218 το 2013).


Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποκαθίσταται το κύρος και η αξιοπιστία των δημοσίων υπαλλήλων, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία επιτελούν με εντιμότητα και συνέπεια τα καθήκοντά τους, ενώ ενισχύεται και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, τονίζεται, ότι έχει γίνει πλέον σαφές ότι συμπεριφορές και νοοτροπίες του παρελθόντος δεν γίνονται πια αποδεκτές. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, έχουν εξεταστεί εκατοντάδες εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις και έχουν συστηματοποιηθεί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι μετρήσιμα και αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, στις ανωτέρω απομακρύνσεις περιλαμβάνονται περιπτώσεις υπαλλήλων που υπέπεσαν σε πολύ σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα ή διέπραξαν σοβαρά ποινικά αδικήματα και καταδικάστηκαν τελεσίδικα και αμετάκλητα, καθώς επίσης και περιπτώσεις υπαλλήλων που συστηματικά και αδικαιολόγητα απουσίαζαν επί μακρόν από τις υπηρεσίες τους ή εξαπάτησαν το Δημόσιο, καθώς κατά την πρόσληψη ή την υπηρεσιακή τους εξέλιξη κατασκεύασαν πλαστούς τίτλους ή παραποίησαν τους αληθινούς τους τίτλους σπουδών ή άλλα απαραίτητα για τον διορισμό τους πιστοποιητικά.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το υπουργείο, αποδεικνύεται ότι ο κύριος όγκος των κατασκευασμένων ή πλαστογραφημένων τίτλων που έχουν εντοπιστεί αφορά τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν για τον διορισμό ή την πρόσληψη υπαλλήλων κατηγορίας ΔΕ και ΥΕ κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων. Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων άλλων κατηγοριών που είχαν κατασκευάσει ή αλλοιώσει τίτλους σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών και των παράνομων προσλήψεων είναι υπαρκτό. Αποδεικνύεται, όμως ταυτόχρονα, ότι με πολιτική βούληση και σωστό σχεδιασμό, το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί. Δημιουργούμε δομές και διαδικασίες που δεν θα επιτρέπουν σε κανένα να επαναλάβει συμπεριφορές που αποδείχθηκαν επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και που αδιαμφισβήτητα έπληξαν το κύρος του δημοσίου υπαλλήλου. Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι το πάρτι τελείωσε και η ώρα του λογαριασμού έφτασε», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περισσότερα στο ethnos.gr