Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 11:41

ΗΠΑ: Θλιβερό ρεκόρ για το Μιζούρι στις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ: Θλιβερό ρεκόρ για το Μιζούρι στις εκτελέσεις θανατοποινιτών

Ενας 40χρονος Αφροαμερικανός έγινε την Τετάρτη ο όγδοος άνθρωπος που εκτελέσθηκε στο Μιζούρι κατά το 2014, σε σύνολο 28 εκτελεσθέντων στις ΗΠΑ, αριθμός που συνιστά στο στάδιο αυτό ένα ρεκόρ για αμερικανική Πολιτεία, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. 

 

Ο θάνατος του Ερλ Ρίνγκο, ο οποίος εκτελέσθηκε με θανατηφόρα ένεση, ανακοινώθηκε στις 12:31 στη Μπον Τερ (08:31 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Μάικ Ο'Κόνελ, εκπρόσωπος των σωφρονιστικών υπηρεσιών του Μιζούρι.

Είχε καταδικασθεί σε θάνατο για το φόνο το 1998 μιας εργαζόμενης και ενός οδηγού ντελίβερι στη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε εστιατόριο στο οποίο είχε εργασθεί.

Ο θάνατος επήλθε εννέα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας της ένεσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν ένα αμφιλεγόμενο ηρεμιστικό, το Midazolam, του χορηγήθηκε πριν από τη διαδικασία της εκτέλεσης.

Το ηρεμιστικό αυτό αποτελούσε το αντικείμενο μιας από τις ύστατες προσφυγές του καταδικασμένου ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή από την πλειοψηφία των πέντε συντηρητικών δικαστών. Οι τέσσερις προοδευτικοί δικαστές συμφωνούσαν σε μια αναβολή της εκτέλεσης, σύμφωνα με ένα έγγραφο του δικαστηρίου. 

Το Midazolam είναι ο κοινός παρονομαστής σε τρεις πρόσφατες εκτελέσεις που επικρίθηκαν πολύ λόγω της αφύσικα μακράς διάρκειάς τους.

Στο Οχάιο, η εκτέλεση είχε διαρκέσει τον Ιανουάριο 26 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο κατάδικος ήταν φανερό πως πονούσε, αντί για 10 λεπτά που διαρκεί συνήθως. Στην Οκλαχόμα, είχαν χρειαστεί 43 λεπτά στα τέλη Απριλίου και στην Αριζόνα σχεδόν δύο ώρες στα τέλη Ιουλίου. 

Οι αρχές του Μιζούρι, αφού για καιρό αρνούνταν ότι το χρησιμοποιούν, παραδέχθηκαν πρόσφατα πως «χορηγούν ένα ηρεμιστικό για να μειώσουν το επίπεδο του άγχους του καταδίκου πριν από την εκτέλεση». «Όμως το μοναδικό θανατηφόρο χημικό προϊόν που χρησιμοποιεί η υπηρεσία είναι η πεντοβαρβιτάλη», δήλωσε ο Ντέιβιντ Όουεν, υπεύθυνος επικοινωνίας. 

Ο Ρίνγκο έγινε ο όγδοος άνθρωπος που εκτελέσθηκε στο Μιζούρι κατά το 2014, σε σύνολο 28 εκτελεσθέντων στις ΗΠΑ, αριθμός που συνιστά στο στάδιο αυτό ένα ρεκόρ για αμερικανική Πολιτεία, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. 

Το Τέξας, η Πολιτεία που συνήθως προβαίνει στις περισσότερες εκτελέσεις, ετοιμάζεται να φθάσει το ίδιο ρεκόρ με οκτώ εκτελέσεις σήμερα (τοπική ώρα, στις 02:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), οπότε προβλέπεται να θανατωθεί με θανατηφόρο ένεση ο Ουίλι Τρότι, 45 ετών, ο οποίος έχει καταδικασθεί για το φόνο της συντρόφου του και του αδελφού αυτής της τελευταίας το 1993 στο Χιούστον. 

Πηγή: tanea.gr


NEWSLETTER