Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 16:43

Επίτροπος μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος

Γράφτηκε από την

Ικανοποιημένος ο Σαμαράς - Έλληνας ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν.


Το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2019 ενώ νέος εκπρόσωπος θα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο επίτροπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
“Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα” και “σημαντικό δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την απόφαση του Γιούνκερ να αναθέσει στην Ελλάδα το νέο χαρτοφυλάκι μετανάστευσης, καθώς, όπως σημείωσε, “η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.”
 Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του  ο πρωθυπουργός, που  επανειλημμένα ζητά αυστηρότερα μέτρα αποκλεισμού των μεταναστών, “το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.”
 “Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι μια νικηφόρα επιτροπή” είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας τις ανακοινώσεις. “Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι πολιτικοί, και πρέπει να είναι” είπε αναφερόμενος στο ρόλο των επιτρόπων.
 "Οκτώ επίτροποι έχουν εμπειρία στα οικονομικά. Εννέα γυναίκες υποψήφιες δεν σημαίνουν πρόοδο αλλά τουλάχιστον δεν είναι ένα βήμα πίσω. Τρεις αντιπρόεδροι είναι γυναίκες."
 Στη συνέχεια ανέφερε ότι αποφάσισε να έχει επτά αντιπροέδρους αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά.
 Προς τον σκοπό αυτό, οι αντιπρόεδροι θα προΐστανται συγκεκριμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχουν οι Επίτροποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα σχετίζονται με το αντικείμενο αυτών των ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων θα καθορίζεται αναλόγως προς τις πολιτικές ιεραρχήσεις της ΕΕ.
 Πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι τρόπον τινά το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
 Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων ανατέθηκε στον Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Λετονού τέως πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Περισσότερα στο enet.gr