Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 15:37

Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και β' βαθμού

Γράφτηκε από την
Αθώος ο Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και β' βαθμού

Εκκρεμεί η ετυμηγορία για τις υπόλοιπες κατηγορίες που βαραίνουν τον Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη σχετικά με τη δολοφονία της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπ -  Η δικαστής θέτει υπό αμφισβήτηση μαρτυρίες-κλειδιά.


Απορρίπτει η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα την κατηγορία ότι ο Όσκαρ Πιστόριους δολοφόνησε εκ προμελέτης την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ. Παράλληλα, η δικαστής απέρριψε και την κατηγορία για φόνο β' βαθμού.
Συγκεκριμένα, η δικαστής απέκλεισε την ενοχή του Οσκαρ Πιστόριους για δολοφονία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πίστεψε εσφαλμένα ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβόλησε, σκοτώνοντας την φίλη του στην τουαλέτα του διαμερίσματός του.
"Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία", δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία μπορεί πλέον να καταδικάσει τον Πιστόριους για φόνο εξ αμελείας ή να τον αθωώσει.
«Ο εισαγγελέας δεν απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης» δήλωσε η δικαστής.
Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο αυτή ήταν η βασική κατηγορία, την οποία προσπαθούσε να καταρρίψει η πλευρά του Παραολυμπιονίκη.
Προηγουμένως, η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος ενεργούσε με πλήρη συναίσθηση, όταν πήρε το όπλο και πυροβόλησε κατά του θύματος «και εκείνη τη στιγμή είχε την ικανότητα να διαχωρίσει το καλό από το κακό και ότι ήταν σε θέση να ενεργήσει σύμφωνα με τη διάκριση αυτή».
Η Νοτιοαφρικανή δικαστής απέρριψε, επίσης, κρίσιμες μαρτυρίες γειτόνων του κατηγορούμενου κρίνοντας ότι δεν είναι αξιόπιστες.
Καθ' ολη τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ο Παραολυμπιονίκης δεν έχει σταματήσει να κλαίει, ενώ αναμένει την απόφαση για τον φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.
Περισσότερα στο protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER