Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 19:31

Στο έλεος της βίας και πάλι η Λιβύη

Γράφτηκε από την
Στο έλεος της βίας και πάλι η Λιβύη

Κατερρίφθη ελικόπτερο από την πολεμική αεροπορία της χώρας

 

Ένα ελικόπτερο κατερρίφθη, ένας από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου συνεχίζει να βρίσκεται στις φλόγες, μια επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σημειώθηκε έξω από την προσωρινή έδρα του κοινοβουλίου: η Λιβύη συνεχίζει και σήμερα να βρίσκεται στην αρπάγη της βίας και της σύγκρουσης για την εξουσία, που μοιάζουν να οδηγούν στο ξέσπασμα ενός νέου, ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου.

Η πολεμική αεροπορία της Λιβύης κατέρριψε σήμερα ένα ελικόπτερο των παραστρατιωτικών δυνάμεων καθώς πραγματοποιούσε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός από τους κυριότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου, στα ανατολικά της χώρας, όπου πολλές δεξαμενές παραμένουν στις φλόγες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Επίσης στην ανατολική Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μία επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην προσωρινή έδρα του εκλεγμένου κοινοβουλίου, στο Τομπρούκ.

Ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία είχε τοποθετήσει σε ένα όχημα μπροστά από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το εκλεγμένο κοινοβούλιο της Λιβύης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 3 βουλευτές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου ενώ οι βουλευτές συνεδρίαζαν σε μία κοντινή αίθουσα, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Φάρατζ Χάσεμ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο αυτό συνδέεται με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι. Ο Τένι και το κοινοβούλιο αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο Τομπρούκ όταν η ένοπλη οργάνωση Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) κατέλαβε την Τρίπολη.

Η σημερινή επίθεση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται εναντίον του κοινοβουλίου της Τομπρούκ. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο είχε εκραγεί στην πόλη αυτή το Νοέμβριο, όμως δε είχε στοχοθετήσει το κοινοβούλιο.

Αφότου η Φατζρ Λίμπια κατέλαβε τον Αύγουστο την πρωτεύουσα όπου εγκατέστησε μία παράλληλη κυβέρνηση, ο πανίσχυρος συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του καταλαμβάνοντας κυρίως τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχές της χώρας.

Την 13η Δεκεμβρίου εξαπέλυσε μία επίθεση προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του σταθμού Ες Σίντερ τον οποίο υπερασπίστηκαν με σθένος οι κυβερνητικές δυνάμεις. Σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα κοντά σε αυτήν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Άλι αλ Χάσι, εκπρόσωπο τύπου των φρουρών που προστατεύουν τα διυλιστήρια της περιοχής «η πολεμική αεροπορία καταδίωξε και κατέρριψε ένα ελικόπτερο του Φατζρ Λίμπια αφού εξαπέλυσε μία επιδρομή το πρωί εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στο λιμάνι Ες Σίντερ».

Την 25η Δεκεμβρίου μία ρουκέτα που εκτόξευσαν οι πολιτοφύλακες εναντίον μίας από τις 19 δεξαμενές αποθήκευσης αργού στο Ες Σίντερ προκάλεσε μία τεράστια πυρκαγιά που γρήγορα εξαπλώθηκε σε άλλες δεξαμενές.

Επτά από τις 19 δεξαμενές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς έκτοτε και η «πετρελαιοκηλίδα που φλέγεται απειλεί και άλλες 12 δεξαμενές» διευκρίνισε ένας υπεύθυνος της εταιρείας Αλ Ουάχα.

Η φωτιά μαίνεται και σήμερα ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να τη σβήσουν και έχουν τοποθετήσει φράγματα γύρω από τις δεξαμενές που παραμένουν άθικτες, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: newsbeast.gr


NEWSLETTER