Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 19:52

Βενιζέλος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠαΣοΚ τρίτο κόμμα

Γράφτηκε από την
Βενιζέλος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠαΣοΚ τρίτο κόμμα

Την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε πλήρως τους στόχους και το πολιτικό πλαίσιο του σχήματος ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη. 

 

Μιλώντας στην εκλογική επιτροπή της παράταξης επισήμανε ότι το σωστό για τον τόπο είναι να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό να σχηματισθεί μια κυβέρνηση των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με προοδευτικό πρόσημο.

Το ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη είναι, πρόσθεσε, ο εγγυητής της εθνικής στρατηγικής και της σταθερότητας. Αν μετά τις εκλογές υπάρξει κυβέρνηση με τη μέγιστη συστράτευση δυνάμεων τότε θα πρέπει να αποτυπωθεί το μίνιμουμ των στόχων της σε μια προγραμματική συμφωνία. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι εγγυήσεις που ζητεί το ΠαΣοΚ είναι οι ακόλουθες: Πολιτική σταθερότητα. Οικονομική σταθερότητα. Μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα με τη διευθέτηση του χρέους. Θεσμική σταθερότητα (μεταξλυ άλλων επανέφερε την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους). Προστασία της εθνικής ασφάλειας. Μετάβαση στην εποχή μετά το μνημόνιο και μετά την κρίση.

«Δεν πιστεύω στη στρατηγική του φόβου, πιστεύω στη στρατηγική της αλήθειας και της εντιμότητας», είπε και πρόσθεσε ότι στις εκλογές διακυβεύεται η εθνική στρατηγική και πολιτική για την ολοκλήρωση του μνημονίου και τη νέα σελίδα που, όπως είπε, πρέπει να κοιτάζει προς το μέλλον. Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε γιατί έπειτα από τόσες θυσίες η χώρα μας βρίσκεται σε αυτή την εύθραυστη κατάσταση και εκτίμησε ότι οι αιτίες είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η απειλή για ασυνέχεια του κράτους. Μίλησε για κόμματα που έχουν επιτεθεί με σφοδρότητα κατά των εταίρων αλλά υπάρχουν και παράγοντες που δεν ελέγχονται όπως είναι οι αγορές.

Επιπλέον άσκησε κριτική στις παρεμβάσεις από διάφορους παράγοντες του εξωτερικού. «Δεν θέλουμε καθοδήγηση από παράγοντες του εξωτερικού ούτε ηθικοπλαστικού χαρακτήρα δηλώσεις από κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες της Ευρώπης. Δεν θέλουμε υποδείξεις και δάκτυλο που κινείται απ΄έξω. Ο λαός θα αποφασίσει μόνος του χωρίς καθοδήγηση», υπογράμμισε.

Για τηνν μετεκλογική περίοδο ο κ. Βενιζέλος δεν είχε μόνο προτάσεις αλλά και τέσσερα όχι: Όχι στις κυβερνήσεις αυτοδυναμίας, όχι στις δεύτερες εκλογές, όχι στην ακυβερνησία, όχι στο άλλοθι σε όσα κόμματα λένε τώρα μεγάλα λόγια και έπειτα θα προσπαθήσουν να καλυφθούν πίσω από την προγραμματική συμφωνία για να μην υλοποιήσουν όσα έταξαν.

Τα βέλη αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει βάλει στο στόχαστρο και το Ποτάμι το οποίο ονομάζει νέα ΔΗΜΑΡ. «Έχουμε ζήσει την εμπειρία της ΔΗΜΑΡ να μην ζήσουμε και την εμπειρία της νέας ΔΗΜΑΡ, κομμάτων που εμφανίζονται ως το νέο, το αθώο, το ανεπίληπτο. Δεν θα πέσουμε θύματα της αντιφατικότητας και της αμφισημίας», είπε

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά και στη διαφαινόμενη διάσπαση του ΠαΣοΚ χωρίς ονομαστική αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου. Υπάρχει, είπε ένα πρόβλημα εσωτερικής εκκρεμότητας, το οποίο θεωρώ αδιανόητο. Δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων αλλά θέλω να τελειώνουμε γιατί υπάρχει υπονόμευση και κόστος από την εσωστρέφεια. Λέμε ότι κρατάμε ψηλά την ευθύνη και ευθύνη σημαίνει πατρίδα, μέλλον, μνήμη και ατομική ευθύνη ιδίως για τα πρόσωπα με πρόσθετα χαρακτηριστικά παραταξιακά και ιστορικά.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρόσθεσε ότι «έχουν κληθεί και καλούνται όλοι στη μεγάλη αυτή μάχη με πλήρεις εγγυήσεις, τόσο στις εκλογές όσο και στο συνέδριο που θα γίνει αμέσως μετά, αρκεί να έρθουν με προτάσεις και ιδέες για την ανανέωση του χώρου». Και σημείωσε: «Κανένας δεν θα στερήσει την παράταξη από τον ρόλο της και την πατρίδα από τις εγγυήσεις που έχει ανάγκη».   

Υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη στη  Β' Περιφέρεια Αθηνών, θα είναι η Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο 

Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER