Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 20:05

Το 70% του Κομπάνι ελέγχουν πλέον οι Κούρδοι μαχητές

Γράφτηκε από την
Το 70% του Κομπάνι ελέγχουν πλέον οι Κούρδοι μαχητές

Χάνουν συνεχώς έδαφος οι Τζιχαντιστές μετά από τέσσερις μήνες πολιορκίας

 

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σχεδόν του 70% της συριακής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, αφού απώθησαν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που την πολιορκούν εδώ και πολλούς μήνες.

Με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων, οι κουρδικές δυνάμεις έκαναν σημαντική πρόοδο τη νύχτα της Τρίτης, μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στα νότια της πόλης, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στα πολλαπλά μέτωπα της Συρίας.

Η πόλη, που στα αραβικά αποκαλείται Άιν αλ Άραμπ, έχει εξελιχθεί στο σύμβολο του αγώνα μεταξύ των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών και των αντιπάλων τους στο Ιράκ και της Συρία. Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση διαρκείας στο Κομπάνι πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους βομβαρδίζουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Το Παρατηρητήριο, που συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορες πηγές στη Συρία, ανέφερε ότι οι Κούρδοι μαχητές ελέγχουν τα νότια και τα κεντρικά προάστια της πόλης, καθώς και τις δυτικές περιοχές, σε μια έκταση που φτάνει μέχρι τα σύνορα.

«Σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές κάθε μέρα, έχουν καταστραφεί πολλές βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι. Εάν δεν υπήρχαν αεροπορικές επιδρομές, νομίζω ότι το Κομπάνι θα ελεγχόταν σήμερα από το Ισλαμικό Κράτος», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν «μετριοπαθείς» αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος σε άλλες περιοχές της Συρίας, όμως οι ίδιοι οι αντάρτες σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το σχέδιο αυτό.

Πηγή: newsbeast.gr


NEWSLETTER