Δευτέρα, 05 Ιανουαρίου 2015 10:59

Forbes: Η Γερμανία κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι το ευρώ θα σωθεί από ένα Grexit

Γράφτηκε από την
Forbes: Η Γερμανία κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι το ευρώ θα σωθεί από ένα Grexit

O κίνδυνος έγκειται στο ότι, αν φύγει η Ελλάδα και τα πάει καλά εκτός ευρώ, τότε κι άλλοι θα σκεφτούν, “γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;”», αναφέρει 

 

Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα σημάνει και κάτι φοβερό για την ισορροπία της ευρωζώνης, ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall,  επιχειρεί να στηρίξει μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. 

Σύμφωνα με αυτή, αυτό που λένε οι Γερμανοί, ότι δηλαδή η ευρωζώνη δεν θα είχε πρόβλημα με ένα Grexit, είναι λάθος. Όχι όμως για τους λόγους που προβάλλονται συνήθως. Όπως λέει, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, θα υπήρχε άνοδος των επιτοκίων σε χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία. Και ίσως η ΕΚΤ να μπορούσε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, αν συνέβαινε. Όμως αυτό δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο κίνδυνο για το ευρώ, ότι δηλαδή, αν φύγει η Ελλάδα θα φύγουν κι άλλοι από το κοινό νόμισμα. Αντιθέτως, ο κίνδυνος έγκειται στο ότι, αν φύγει η Ελλάδα και τα πάει καλά εκτός ευρώ, τότε κι άλλοι θα σκεφτούν, “γιατί να μην κάνω κι εγώ το ίδιο;”.

Έτσι, συνεχίζει ο Tim Worstall, η φυγή της Ελλάδας θα σημάνει και την αντιστροφή των όσων υποστηρίζει η Μέρκελ καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους που ξέσπασε στη ν Ελλάδα το 2009. Από τότε, ο κίνδυνος μετάδοσης έχει εκμηδενιστεί, όπως σημειώνει και το Spiegel, επικαλούμενο αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, δύο κράτη που ζήτησαν βοήθεια.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER