Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2015 15:07

Σταμάτης: Η ΝΔ θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και θα περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφτηκε από την
Σταμάτης: Η ΝΔ θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και θα περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνησιμότητα και η ικανότητα του πρωθυπουργού είναι απείρως καλύτερη από αυτή του κ. Τσίπρα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

 

=Αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι το πρώτο κόμμα στη Βουλή, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.

«Αν ανατρέξετε στις δημοσκοπήσεις του 2012, θα δείτε ότι 15 μέρες πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από 6,2% έως 3% πιο πάνω. Ασχέτως αποτελέσματος, ακόμη και αν αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται 2-3 μονάδες πιο πάνω από εμάς, είναι μια διαφορά την οποία στο παρελθόν ανατρέψαμε. Και τώρα, οι όροι για την ανατροπή της είναι ακόμη καλύτεροι», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «ακόμη και την τελευταία στιγμή το 60% των ψηφοφόρων ζητούσαν από τα κόμματα να δώσουν λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή», καθώς οι πολίτες δεν ήθελαν εκλογές. 

«Και στις καλύτερες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνησιμότητα και η ικανότητα του πρωθυπουργού είναι απείρως καλύτερη από αυτή του κ. Τσίπρα», δήλωσε ακόμη. «Πιστεύετε λοιπόν ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ένα περίεργο αποτέλεσμα, όπου ο λαός θα θεωρεί καλύτερο πρωθυπουργό τον Σαμαρά και θα έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο Βήμα FM.

Ο κ. Σταμάτης σημείωσε πως εντός των ημερών η ΝΔ θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμά της, ενώ στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας τα εξής: «Αυτό που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το mail Χαρδούβελη. Είναι το mail της Τρόικας προς τον Χαρδούβελη».

«Η απάντησή μας είναι ότι από το σύνολο των ζητημάτων που τίθενται, εμείς ουσιαστικά τέσσερα συζητάμε. Το πρώτο είναι ο νόμος περί συνδικαλισμού. Το δεύτερο είναι η περίφημη περικοπή του ΕΚΑΣ. Λένε ότι κόβουμε το ΕΚΑΣ. Δεν το κόβουμε. Απλούστατα, επειδή καθιερώνουμε εθνική κατώτατη σύνταξη, επειδή θα παίρνει σύνταξη, πιθανότατα και με 15 χρόνια δουλειάς, δεν μπορεί να παίρνει τη σύνταξη αυτή, να προστίθεται το ΕΚΑΣ και η συνολική σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την κανονική που παίρνει ένας με 25 χρόνια δουλειάς. Είναι παράλογο αυτό; Για τον ΦΠΑ, είναι ένα δυσάρεστο μέτρο, αλλά αποφύγαμε την επιβολή του στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και όλα τα υπόλοιπα και αποδεχθήκαμε μια αύξηση ΦΠΑ στο κατώτατο επίπεδο, που αφορούσε στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Τα ξενοδοχεία έπεσαν στον κατώτατο συντελεστή την ώρα της κρίσης, από το 2011 και μετά, πήγε στο 7%. Ήταν στη δύσκολη στιγμή και ευτυχώς ο τουρισμός μας πήγε καλά. Έτσι, αντέχει αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα βάρος. Και ένα ακόμα που δεχόμαστε, είναι η αύξηση των συντάξιμων ετών για τους πολίτες, διότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε συντάξεις από τα 45 και 50. Δεχόμαστε λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις αυτό το όριο να ανέβει. Στην Ευρώπη και ειδικά στην Ευρωζώνη, οι συνταξιούχοι ξεκινούν από το 61ο έτος και μετά. Λέμε, όμως, κάτι που έχει γίνει κατανοητό από τους δανειστές μας. Ότι αν είχαμε μια ανεργία στο 7-8%, μπορούσαμε να ανεβάσουμε αμέσως τα όρια. Όταν έχουμε 25-26%, δεν μπορούμε και θα το κάνουμε σταδιακά», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως «οριζόντιο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξει. Το έχουμε πει κατηγορηματικά. Είναι δήλωση και δέσμευση του πρωθυπουργού. Προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις που μπορεί να λέει καθένας, δεν μας αφορούν. Μπορεί ένας βουλευτής να έχει μια άποψη, αλλά εγώ σας λέω τι έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα».

«Έχει δίκιο (ο κ. Βενιζέλος για τις πιθανές αποκλίσεις στα έσοδα). Γιατί ζητήσαμε εμείς να εκλέξει Πρόεδρο η Βουλή; Γιατί είναι λογικό να υπάρξει χαλάρωση. Ακούει κάθε πολίτης στο μέσο της προεκλογικής περιόδου τον καθένα να τάζει – εμάς όχι, γιατί δεν έχει τάξιμο – ότι θα σκίσει χρέη κτλ. και υπάρχει μια λογική αναστολή καταβολής υποχρεώσεων που μας δημιουργεί πρόβλημα. Γι’ αυτό είπαμε ότι σ’ αυτή τη φάση ήταν έγκλημα που πήγαμε σε εκλογές. Ασφαλώς και προλαβαίνουμε (να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις)», συνέχισε.

Οσον αφορά στην άρνηση Σαμαρά να αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα σε τηλεμαχία, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν το αρνείται τώρα. Το έχει αρνηθεί ένα χρόνο τώρα και πλέον. Επέλεξε ο κ. Τσίπρας έναν αήθη και ανεπίτρεπτο τρόπο συμπεριφοράς από την αρχή. Έχει βρίσει με το χειρότερο τρόπο και έχει χρησιμοποιήσει τα πιο σκληρά επίθετα κατά του πρωθυπουργού και προειδοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό εδώ και ένα χρόνο ότι εφόσον συνεχίζει να μιλά σ’ αυτή τη γλώσσα, δεν πρόκειται να κάνει διάλογο μαζί του. Είναι απλό. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού. Η νομιμοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αυτή την προκλητική συμπεριφορά, εμείς δεν θα τη νομιμοποιούσαμε. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού».

Σε ερώτηση για το αν το κόμμα Παπανδρέου διευκολύνει μια ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ, ο κ. Σταμάτης τόνισε: «Δεν ξέρω από πού θα πάρει ψήφους. Δεν κάνω εκτιμήσεις, πολιτικός είμαι. Υπάρχει (κόσμος του ΠΑΣΟΚ που έρχεται στη Ν.Δ.), γιατί υπάρχει μια συνάφεια σκέψεων και σχεδιασμών. Και τα δύο κόμματα έχουν αδιαφιλονίκητα δεχθεί την πορεία μας προς την Ευρώπη χωρίς επικίνδυνα άλματα και θεωρίες, χωρίς κλυδωνισμούς. Αυτό δημιουργεί αμφίδρομες σχέσεις και είναι λογικό να γίνεται».

Ο υπουργός Επικρατείας, τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», λέγοντας πως «είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη. Εάν τυχόν υπήρχε, σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη θα είχε τοποθετηθεί σε μια άλλη φάση και λογική». 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER