Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 00:29

Ρατσιστική επίθεση, με την απειλή όπλου, σε ξενώνα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την
Ρατσιστική επίθεση, με την απειλή όπλου, σε ξενώνα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Με όπλο εισέβαλε στο προαύλιο χώρο του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης ένας άγνωστος άνδρας, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

 

Όπως καταγγέλουν στο alterthess.gr αυτόπτες μάρτυρες ο άνδρας εισέβαλε,λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, στο προαύλιο χώρο απειλώντας και φωνάζοντας σε μια πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση για τα δεδομένα της πόλης. Ο άνδρας μάλιστα δεν δίστασε να εξυβρίσει τους εργαζόμενους, να καταφερθεί εναντίων των παιδιών με ρατσιστικές αναφορές για την  καταγωγή τους χαρακτηρίζοντας τους «αλήτες Πακιστανούς»  και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα. Επιπλέον ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αμέσως μετά έβγαλε περίστροφο δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες».

Μετά το περιστατικό ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία και αύριο θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα μετά από μήνυση που υπέβαλλαν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που θέλουν να υπάρχει προσπάθεια από πλευράς ΜΜΕ να υποβαθμιστεί το γεγονός οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν πως ο στόχος του άνδρα ήταν ο ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο της ΑΡΣΙΣ σε μια ξεκάθαρα ρατσιστική επίθεση που σόκαρε όλους όσους βρίσκονταν στο σημείο.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Αιτούντων Άσυλο της  ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο αναφέρουν πως "δεχτήκαμε απρόκλητη ρατσιστική επίθεση με όπλο από κάτοικο της περιοχής. Με αφορμή μια ανυπόστατη κατηγορία, σχετικά με την κλοπή του σκύλου του, εξύβρισε χυδαία τους εργαζόμενους και  καταφέρθηκε κατά  των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα  με ρατσιστικές αναφορές για την  καταγωγή τους χαρακτηρίζοντας τους «αλήτες Πακιστανούς»  και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα".

"Μετά από αυτό, και ενώ προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε, έβγαλε περίστροφο το οποίο, όπως διακρίναμε, περιείχε σφαίρες στον μύλο του και μας απείλησε δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες». Αφού τον ενημερώσαμε ότι ειδοποιήσαμε την άμεση δράση, συνέχισε να μας απειλεί μέχρι τη στιγμή που συγγενικό του πρόσωπο έφτασε στο χώρο και τον απομάκρυνε", υπογραμμίζουν.

Υπενθυμίζεται πως ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο Ωραιοκάστρου της ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, λειτουργεί στην περιοχή του Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης από το 2009. Χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και κατά 25% από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και φιλοξενεί 30 αγόρια ηλικίας 12-18 χρονών που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες. Οι ανήλικοι που φιλοξενούνται στο ξενώνα βρίσκονται στην χώρα μας χωρίς τη συνοδεία των γονέων ή ενήλικων συγγενικών μελών της οικογένειας τους.

"Ως εργαζόμενοι του Ξενώνα και μάρτυρες του περιστατικού καταγγέλλουμε δημόσια την επίθεση. Τα  κίνητρα της  οποίας ήταν ξεκάθαρα ρατσιστικά και η αναφορά στην κλοπή του σκύλου ήταν απλώς μια πρόφαση την οποία αναπαρήγαγαν  πολλά από τα ΜΜΕ για να υποβαθμίσουν το γεγονός. Στόχος δεν ήταν οι παιδικοί σταθμοί που βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά αποκλειστικά ο Ξενώνας και τα παιδιά που  φιλοξενούνται εδώ", καταλήγουν.

Πηγή: alterthess.gr


NEWSLETTER