Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 00:39

DIW: Θα πρέπει πιθανόν να διαγράψουμε το ήμισυ του ελληνικού χρέους

Γράφτηκε από την

«Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DWI) και εκ των σημαντικότερων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Μαρσέλ Φράτσερ.

 

Πρόσθεσε δε πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς ποιόν και κατά πόσο αυτό θα έπληττε περισσότερο και αυτή, όπως τόνισε, είναι η Γερμανία με 40 έως 50 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον ίδιο κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνο για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο επεσήμανε πως πρόκειται για  ένα ποσό που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει.

Ο κ. Φράτσερ στη συνέντευξή του ανέφερε πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί.

Επίσης στη συνέντευξή του εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο Grexit.

Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ