Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 14:05

Επικεφαλής Citigroup:Το Grexit είναι γερμανική μπλόφα για τις εκλογές

Γράφτηκε από την

«Tεράστια καταστροφή για την Ε.Ε. μια έξοδος της Ελλάδας», λέει ο άνθρωπος που έχει επινοήσει τον όρο “Grexit” 

 

Καταστροφική για την Ευρώπη χαρακτηρίζει μια τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την οποία πάντως αποκλείει λέγοντας ότι το ευρώ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπούιτερ.    

Για τον κ. Μπούιτερ, το Grexit είναι μια “μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης για να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα» καθώς υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος μόλυνσης. Μάλιστα ο γνωστός οικονομολόγος δηλώνει στη συνέντευξη του στην ελβετική Handelszeitung, ότι αυτό που φοβάται είναι η επιμονή της Γερμανίας σε αυτή την πολιτική.    

«Νομίζω ότι αυτό είναι μια μπλόφα. Είναι μια προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επαρκώς κεφαλαιοποιηθεί και συνεπώς υπάρχει ακόμη κίνδυνος για ένα είδος μετάδοσης της μόλυνσης», τονίζει ο Μπούιτερ.   «Αν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά. Η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή. Ποτέ άλλοτε δεν ήμουν τόσο ανήσυχος όσο σήμερα», τονίζει επίσης.  

Όταν ερωτάται αν μπορούν οι άλλες χώρες να πιέσουν για έξοδο της Ελλάδας, ο οικονομολόγος σημειώνει:  «Το ευρώ είναι σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Θα ήταν τεράστια καταστροφή, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη. Οι αγορές θα άρχιζαν να ρωτούν ποια χώρα θα ήταν η επόμενη υποψήφια για αποχώρηση… Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ όλη η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει. Αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Αν η Ελλάδα πάρει ό,τι ζητάει, θα αυξηθούν οι πολιτικές εντάσεις σε ορισμένες χώρες του βορρά, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία».

Πηγή: www.lifo.gr