Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 15:54

Ερωτήματα για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων εγείρει το ΠΑΣΟΚ

Γράφτηκε από την
Ερωτήματα για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων εγείρει το ΠΑΣΟΚ

Το θέμα ανακίνησε ο πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ερωτήματα για την ακρίβεια των μετρήσεων κοινής γνώμης που το αφορούν εγείρει το ΠαΣοΚ. Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις το 2012 και στις ευρωεκλογές, όπως λένε τα στελέχη του κόμματος, οι δημοσκοπήσεις το εμφάνιζαν να έχει σχεδόν το μισό ποσοστό από αυτό που έλαβε τελικώς στην κάλπη.
Την Πέμπτη συνεδρίασε η εκλογική επιτροπή και εκεί εκτιμήθηκε ότι ο εκλογικός στόχος της τρίτης θέσης είναι απόλυτα εφικτός. «Είμαστε στο νήμα» ειπώθηκε, κρίνοντας από τα δημοσκοπικά δεδομένα των εκλογών του 2012 και των ευρωεκλογών, όταν το αποτέλεσμα ήταν 3 - 4% μεγαλύτερο από τις τελικές προβλέψεις».

Την ίδια μέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ανακίνησε το θέμα λέγοντας ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, υπάρχει κι ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις σοβαρό. «Στις ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2012 εμφανιζόμασταν δημοσκοπικά στο μισό αυτού που πήραμε τελικά στην κάλπη. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποια φαίνεται επιστημονική αδυναμία; Λέω... Είμαι πολύ ευγενής (...) Αυτό που λέω τώρα είναι εξόχως σοβαρό (...) Δεν μίλησα για παρεμβάσεις. Φαίνεται ότι οι συχνότητές μας δεν συλλαμβάνονται από το εργαλείο αυτό (...) Ελπίζω να το καταγράψουν όλοι, όσοι πρέπει», δήλωσε.
Τα βέλη στρέφονται κυρίως κατά της δημοσκόπησης που παρουσίασε η GPO την Πέμπτη, η οποία εμφάνιζε μειωμένο το ποσοστό του ΠαΣοΚ και το ΚΙΔΗΣΟ οριακά εντός Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό η Χαρ. Τρικούπη υπενθύμισε την καταγραφή του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων: «Το ποσοστό του ΚΙΔΗΣΟ στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έχει ως εξής:
Metron Analysis - 1,4% (στην έρευνα της Metron μάλιστα ο ΓΑΠ κινείται πτωτικά από το 2,2% στο 1,4%). Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - 1,5% (κινείται πτωτικά επίσης από το 2% στο 1,5%). Alco - 2% (επίσης κινείται πτωτικά από το 2,2% στο 2%). Rass - 2,5% (μόνο στη Rass κινείται ανοδικά από το 2,2% στο 2,5%). Pulse - 2,5% (στάσιμος παραμένει στην Pulse).Η GPO είναι η μοναδική εταιρεία που εντοπίζει το ποσοστό του στο 3%, από 2,5% στην προηγούμενη έρευνα».

Στη σύσκεψη της εκλογικής επιτροπής του ΠαΣοΚ - Δημοκρατική Παράταξη εκτιμήθηκε επίσης ότι αποδείχθηκε η έλλειψη πολιτικής βάσης στο εγχείρημα του κ. Παπανδρέου. «Συμπεριφέρεται σαν εκείνον που επιμένει οι άλλοι να είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται τις ιδιορρυθμίες και τα λάθη του» σχολίασαν τα στελέχη. Η μείωση των υποστηρικτών του είναι εμφανής σε όλη την Ελλάδα, εκτίμησε η οργανωτική ομάδα της επιτροπής, και πρόσθεσαν ότι λειτουργεί εις βάρος του το επιχείρημα της χαμένης ψήφου.
Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER