Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 11:53

Rhodes: Τα λάθη της τρόικα έριξαν κυβερνήσεις στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Rhodes: Τα λάθη της τρόικα έριξαν κυβερνήσεις στην Ελλάδα

Μη πρακτική η εμμονή στο υφιστάμενο πρόγραμμα

 

Την προειδοποίηση ότι όσο περισσότερος χρόνος σπαταλιέται πριν αρχίσουν οι σοβαρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας - πιστωτών τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί απεύθυνε ο πρώην επικεφαλής της Citigroup Bill Rhodes μιλώντας στους Fiscal Times.

Ο αμερικανός τραπεζίτης υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν δύσκαμπτες από την αρχή του προγράμματος και τόνισε πως η «ατελής τρόικα» δεν βοηθήσει.

«Όλες οι εκτιμήσεις που έγιναν από την τρόικα ήταν άστοχες.  Οι υποθέσεις ήταν λάθος. Τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν λάθος. Και αυτοί συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, και των επόμενων κυβερνήσεων» είπε ο Rhodes. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα της χώρας, το οποίο χάνει τεράστια ποσά εσόδων από τη μη-συμμόρφωση και το οποίο αν και θα έπρεπε να διορθωθεί γρήγορα, πέντε χρόνια αργότερα έχει αλλάξει πολύ λίγο.

Κατά τον ίδιο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η αδυναμία να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη ως μέρος των συνομιλιών το 2010. «Δεν υπήρχε επαρκής σχέδιο για την ανάπτυξη, το οποίο να είναι ρεαλιστικό, και πήρε πάρα πολύ καιρό να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα έπρεπε να έχει αρχίσει σχεδόν αμέσως» ανέφερε.

Ο Rhodes σημείωσε πως ο ελληνικός λαός έχει «βαρεθεί» από τα λάθη που έχουν συσσωρευτεί, και ότι αυτό φέρνει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αντιμέτωπο με τον σκεπτικισμό και τον κυνισμό του κοινού.

«Νομίζω ότι το βασικό ζήτημα είναι Τσίπρας και Βαρουφάκης να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που να αισθάνονται ότι μπορούν να πουλήσουν στους ψηφοφόρους τους ως βιώσιμο, και το οποίο οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να δεχθούν» τόνισε.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να είναι «πρακτικοί» για το τι μπορούν να περιμένουν, καθώς επιμένοντας στην τήρηση μιας προϋπάρχουσας συμφωνίας δεν μπορούν να δώσουν προτεραιότητα σε μια πρακτική λύση. «Εάν οι Ευρωπαίοι επιμένουν πάρα πολύ στο τύπο και όχι στην ουσία θα πρόκειται για λάθος», είπε.

Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER