Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 10:54

Bild: Ελπίζουμε αυτή τη φορα οι Έλληνες να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους

Γράφτηκε από την

Spiegel: Το άγνωστο τηλεφώνημα του Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα όταν κατατέθηκε το τελικό κείμενο

 

Την ελπίδα οι Έλληνες να κρατήσουν περισσότερο διάστημα τις υποσχέσεις τους να προχωρήσουν σε οικονομίες εκφράζει στο πρωτοσέλιδο της η γερμανική εφημερίδα Bild λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Eurorgoup.

H εφημερίδα γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν σε αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια.

Κάνει λόγο επίσης για στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει, επίσης, την ελληνική δέσμευση να αποπληρώσει τις οφειλές της στους πιστωτές της.

Από την πλευρά του το Spiegel υποστηρίζει ότι η απόφαση της Παρασκευή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα και σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά αν επρόκειτο για μια παρτίδα πόκερ αυτή δεν θα είχε νικητές. Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφερόμενη στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Spiegel κάποια στιγμή και αφού κατατέθηκε το προσχέδιο της απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Τσίπρα και του είπε: Ή αυτό ή τέλος.

Η εκτίμηση που διατυπώνει Γερμανός διπλωμάτης είναι ότι το Eurogroup ήταν ενωμένο κατά της Ελλάδας και ότι η σκληρή γραμμή απέδωσε.

Πηγή: protothema.gr