Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 20:52

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Αύξηση χρηματοδότησης σε έργα στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Αύξηση χρηματοδότησης σε έργα στην Ελλάδα

Πρόκειται για ψήφος εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας ώστε να ορθοποδήσει και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη;

 

Σε δήλωση εμπιστοσύνης και στήριξης προς την Ελλάδα προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, εκφράζοντας τη θέληση και αποφασιστικότητα της ΕΤΕπ να αυξήσει την χρηματοδότηση της σε έργα προς την Ελληνική οικονομία. Η είδηση αυτή έρχεται λίγο πριν τη κρίσιμη αξιολόγηση των θεσμών και των εταίρων της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

 Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να ορθοποδήσει και μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε τα εξής από τις Βρυξέλλες:

 «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσβλέπει στην αύξηση της χρηματοδότησης για πρότζεκτ στην Ελλάδα. Ως ένας μακροχρόνιος επενδυτικός οργανισμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τράπεζα δεν χρησιμοποιεί ποσόστωση στα κράτη-μέλη, αλλά εξετάζει και αναλύει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες βάσει του αριθμού, της φύσης  και της ποιότητας έργων που τις λαμβάνει. Συνεπώς, η ΕΤΕπ δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές νούμερο της χρηματοδότησης που θα διαθέσει για το κάθε κράτος-μέλος. Δεδομένου αυτού του μοντέλου, η Τράπεζα ψάχνει ενεργά για ευκαιρίες και προτάσεις χρηματοδότησης έργων και προτζεκτ στην Ελλάδα και για ευκαιρίες για αύξηση του ολικού επιπέδου χρηματοδότησης στη χώρα.

 Η ΕΤΕπ έχει ένα πολύ ισχυρό ιστορικό δανεισμού στην Ελλάδα. Από την έναρξη της κρίσης, η ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ. Σήμερα, το σύνολο ανεξόφλητων δανείων της ΕΤΕπ προς την Ελλάδα φτάνει τα 16,9 δισ. ευρώ, περίπου το 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Η ΕΤΕπ παραμένει αποφασισμένη στη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα».

 Επιπλέον στις 23 Φεβρουαρίου 2015, η ΕΤΕπ ολοκλήρωσε τις δανειακές της υποσχέσεις της στα κράτη-μέλη, ύψους 180 δισ. ευρώ αυξημένης χρηματοδότησης από το 2013, πριν τη λήξη του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος.

 Σε δήλωση του σχετικά με την έγκαιρη αύξηση της χρηματοδότησης και δανεισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία ο Βέρνερ Χόγιερ προσέθεσε πως: «Ο όμιλος της ΕΤΕπ συνεχίζει να εντείνει την απάντησή του στην κρίση. Το 2014 ενισχύθηκε η εμπλοκή μας και έκανε μια πραγματική διαφορά στις ζωές των ανθρώπων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Οι χρηματοδοτήσεις μας δημιούργησαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνέβαλαν στην οικοδόμηση των δικτύων μεταφορών, ψηφιακών συνδέσεων, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τη κοινωνική στέγαση. Επιπλέον βοήθησε να αυξηθεί η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επέτρεψε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επενδύσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η χρηματοδοτική στήριξη και τεχνική γνώση που παρέχεται από την Τράπεζα της ΕΕ έχει βοηθήσει εκατοντάδες έργα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα είχαν  καθυστερήσει ή δεν θα είχαν ολοκληρωθεί ποτέ».

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER