Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 13:36

Σπυρόπουλος: Εδώ και τρία χρόνα επενδύουμε σε ρέπος

Γράφτηκε από την

«Απολύτως ορθή» χαρακτήρισε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος την κυβερνητική έκκληση προς τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράσουν ρέπος.

 

«Άλλωστε το ΙΚΑ αξιοποιεί αυτήν τη διαδικασία εδώ και τρία χρόνια» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» ο διοικητής του ΙΚΑ.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιβεβαίως  ότι το υπουργείο Εργασίας, με επιστολές προς τις διοικήσεις 15 ασφαλιστικών οργανισμών, προτείνει στα Ταμεία «να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας» και εξήγησε:

Τι λέει αυτή η διάταξη; Τα ταμεία έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια τους, τα οποία θα μπορούσαν να τα πουλήσουν. Δεν τους λέει να τα πουλήσουν, τους λέει ότι "μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ρέπος για να αντλήσετε ρευστότητα από τις τράπεζες". Δηλαδή, τους λέει να δώσουν μέσω του ΟΔΔΗΧ ένα τμήμα των ομολόγων τους σε μία τράπεζα ή να γίνει μία προκήρυξη καλύτερης προσφοράς ανάμεσα στις τράπεζες, για 7, 10 ή 15 ημέρες. Τα δίνουμε στις τράπεζες, αντλούμε ρευστότητα και αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα cash flow που έχουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν εκποιούμε τα ομόλογά μας, δεν τα ρευστοποιούμε, τα παίρνουμε πάλι πίσω. Είναι μία απολύτως συμφέρουσα διαδικασία αξιοποίησης των ομολόγων που έχουμε, μετατρέποντας τα σε ρευστό μέσα από τη διαδικασία των ρέπος για να αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα ταμειακά προβλήματα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε, επίσης πως «πρέπει να μελετήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές» και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το προτεινόμενο μέτρο είναι ένα μέτρο άμεσης απόδοσης, αντιμετώπισης πολύ σημαντικών προβλημάτων σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα. Το επιτόκιο φτάνει στο 2,2% και είναι συμφέρον. Είναι απολύτως ορθή η επιλογή αυτή. Θαρρώ ότι ο υπουργός το έκανε για να διευκολύνει τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων να κάνουν αυτές τις επιλογές με απόλυτη ασφάλεια, καθώς κάποια ταμεία δεν προχωρούσαν σε αυτή την επιλογή που το ΙΚΑ έχει κατοχυρώσει εδώ και 3- 4 χρόνια».

Πηγή: newpost.gr