Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 11:50

Στρατούλης: "Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων"

Γράφτηκε από την
Στρατούλης: "Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων"

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης στον ΑΝΤ1, σχετικά με τα νομοσχέδια που πρόκειται να αρχίσουν να κατατίθενται από σήμερα στη Βουλή.

 

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησής τους, ο κ. Δ. Στρατούλης σημείωσε ότι οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, «είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε».Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το «ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Υπογράμμισε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τόνισε ότι εκείνος «ως υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και εξήγησε ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο Υπουργός Οικονομικών».

Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε ορισμένες από τις ρυθμίσεις:

-Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».

-Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

-Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι Δήμοι.

Ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ανέφερε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ.Στρατούλη, για να καλυφθούν όλα τα παραπάνω δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις λίστες Λαγκάρντ και Λίχτενσταϊν. Δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του υπουργείο Υγείας θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει στο Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER