Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 13:56

Ξεπερνούν τους 6.000 οι νεκροί από την ουκρανική σύρραξη

Γράφτηκε από την
Ξεπερνούν τους 6.000 οι νεκροί από την ουκρανική σύρραξη

Στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ μετά από 1 χρόνο μαχών

 

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία από την έναρξη των συγκρούσεων πριν από σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παράλληλα, παρά την εκεχειρία, το Κίεβο ανακοίνωσε πως άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Η Ύπατη Αρμοστεία Γενεύη ανακοίνωσε ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες πολίτες και στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από την κλιμάκωση των συγκρούσεων κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και την περιοχή του Ντεμπάλτσεβε.

Σε ανακοίνωσή του την Δευτέρα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν αναφέρει ότι οι ερευνητές της υπηρεσίας διαπίστωσαν «καταστροφές χωρίς έλεος σε σχέση με τις ανθρώπινες απώλειες και τις υποδομές» στην εμπόλεμη περιοχή, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται κατά των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες έχουν πληγεί περισσότερο» σημειώνει ο Ύπατος Αρμοστής τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν τις συμφωνίες του Μινσκ και να τηρήσουν την εκεχειρία.

Η έκθεση καταγγέλλει τις αυθαίρετες κρατήσεις, τα βασανιστήρια και τις «αναγκαστικές εξαφανίσεις» που διαπράττουν οι ένοπλοι αντάρτες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι ουκρανικές δυνάμεις και υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων.

Ενώ η Ρωσία αρνείται ότι ο στρατός της βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος, τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι «αξιόπιστες εκθέσεις διαπίστωσαν μία συνεχιζόμενη ροή σε βαρέα όπλα και ξένους μαχητές» από τη Ρωσία προς τις δυνάμεις των αυτονομιστών μετά τον Δεκέμβριο.

Πηγή: tovima.gr


NEWSLETTER