Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 11:50

Wall Street Journal: Μικρές οι πιθανότητες βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Γράφτηκε από την
Wall Street Journal: Μικρές οι πιθανότητες βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη

«Βλέπει» πρόβλημα αποπληρωμής τον Μάρτιο, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να παροτρύνει τους Έλληνες να μην πληρώνουν τους φόρους τους

 

Αντιμέτωπη με ασφυκτικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες βρίσκεται η Αθήνα, χωρίς να έχει πολλές ελπίδες ότι θα λάβει σύντομα βοήθεια από την Ευρωζώνη, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για την εύθραυστη οικονομία της χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.

Αν και η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να καταβληθεί την Παρασκευή (300 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της πριν το τέλος του Μαρτίου, προειδοποιεί Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλείται το πρακτορείο.

Η αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται απίθανη αφού η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει πλέον τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν θέλει να επιβαρυνθούν κι άλλο οι ελληνικές τράπεζες με το κρατικό χρέος.

«Αυτό αφήνει την Ελλάδα με κάποιες, όχι και τόσο ελκυστικές επιλογές, όπως η καθυστέρηση της πληρωμής προμηθειών και την αναζήτηση εσόδων από τα ταμειακά αποθέματα της Γενικής Κυβέρνησης, μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια» τονίζει η WSJ.

Σύμφωνα με τον James Nixon, επικεφαλής οικονομολόγο στην Oxford Economics, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει περίπου 2 δισ. ευρώ σε ρευστό από την προηγούμενη χρονιά, σε διάφορα ταμεία του κράτους, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση πιθανότατα θα μπορούσε να βρει άλλο 1 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση αποπληρωμής των προμηθευτών.

Αλλά αυτά τα μέτρα πιθανότατα θα στερήσουν από την ελληνική οικονομία την πολυπόθητη ρευστότητα και θα την ρίξουν πίσω στην ύφεση, εάν δεν έχει ήδη εισέλθει σε αυτήν, προειδοποιεί ο Nixon.

Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal, τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας αντέχουν μέχρι τον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η καταβολή των φόρων δεν θα συνεχίσει να καταρρέει.

«Εάν συνεχίσουν να κάνουν τέτοια πράγματα, όπως να παροτρύνουν τους Έλληνες να μην πληρώνουν τους φόρους τους, τότε θα έχουν πρόβλημα ακόμα και μέσα στον Μάρτιο» λέει ο αξιωματούχος.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER