Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 12:41

Bild: Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Τσίπρα για «βρόμικο παιχνίδι»

Γράφτηκε από την
Bild: Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Τσίπρα για «βρόμικο παιχνίδι»

Για «βρόμικο παιχνίδι» κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζει η εφημερίδα "Bild" σχολιάζοντας την επίθεση των Αθηνών σε Ισπανία και Πορτογαλία την ώρα που οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα εγγυάται ότι θα πληρώσει τις οφειλές της το Μάρτιο.

 

Την ίδια ώρα, ο Β. Μίνχαου, ο Γερμανός συντάκτης-αναλυτής του περιοδικού "Der Spiegel" - ο γερμανικός τύπος τον έχει χαρακτηρίσει ο «Γερμανός Βαρουφάκης» - υποστηρίζει ότι εάν ήταν Έλληνας, θα επέβαλε μονομερές κούρεμα του χρέους, θα έκοβε διπλό νόμισμα και θα έβγαζε την Ελλάδα από την ευρωζώνη. 

Bild 

Επικαλούμενη τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επισημαίνει ασκώντας κριτική στην Μαδρίτη και την Λισαβόνα ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει ένα ασυνήθιστο βρόμικο παιχνίδι στην προσπάθεια του να ασκήσει επιρροή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Αυτό δεν αρμόζει στο Εurogroup. Δεν πρέπει να ανακατευόμαστε στις υποθέσεις των κυβερνήσεων των εταίρων μας», υποστήριξε ο Γιέγκερ και επεσήμανε ότι, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι εταίροι με τους οποίους υπάρχει πολύ στενή συνεργασία, κι ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει αυτά που έχει καταφέρει η Μαδρίτη στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.Με τις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρώπης,υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Der Spiegel

Να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση των Ελλήνων και να αναρωτηθούν τι θα έκαναν προτρέπει τους Γερμανούς ο γνωστός αναλυτής των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μινχάου, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. O ίδιος απαντά στο ερώτημα που ο ίδιος θέτει, ότι θα προχωρούσε σε κούρεμα χρέους, καθιέρωση διπλού νομίσματος και ανεπιστρεπτί έξοδο από το ευρώ.

Στο άρθρο του, υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσε με όλα αυτά που έχει δεσμευτεί να κάνει η χώρα την επόμενη εικοσαετία.

«Αναρωτιέμαι ωστόσο κατά πόσο υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα ήταν καλύτερες για εμένα προσωπικά καθώς και για τη χώρα μου», συνεχίζει ο αρθρογράφος για να ταχθεί στη συνέχεια υπέρ ενός κουρέματος χρέους αμέσως μετά το πέρας της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος με τους δανειστές.

«Στη συνέχεια θα προχωρούσα σε καθιέρωση διπλού νομίσματος. Αλλά όχι της δραχμής - τουλάχιστον όχι αμέσως. Αλλά ένα νόμισμα με το όνομα Ευρώ. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός ή νομικός περιορισμός που να εμποδίζει την Ελλάδα να εκδώσει ένα οιονεί νόμισμα το οποίο θα έχει ως μονάδα του το ευρώ», γράφει ο αναλυτής των FT δίνοντας στη συνέχεια εναλλακτικούς τρόπους καθιέρωσης του διπλού νομίσματος.

«Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος θα επέτρεπε στην Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Σε ποια κατεύθυνση θα πάει μετά, εφόσον έχει ορθοποδήσει -προς το ευρώ ή προς την αντίθετη- είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», συνεχίζει ο Münchau γράφοντας:

«Προσωπικά αυτός ο δρόμος δεν θα ήθελα να καταλήγει πίσω στο ευρώ. Αυτή όμως είναι μια ερώτηση που θα απαντηθεί στο μέλλον. Πριν αποφασιστεί αυτό πρέπει να προηγηθούν δύο πράγματα: διαγραφή χρέους, αν είναι αναγκαίο και χωρίς την έγκριση των δανειστών και θέσπιση διπλού νομίσματος. Η πρόσφατα συμφωνηθείσα παράταση μπορεί να δώσει χρόνο στους Έλληνες να σχεδιάσουν μια τέτοια στρατηγική σχολαστικά. Είμαι βέβαιος που θα τον αξιοποιήσουν», καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER