Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 13:16

Telegraph: Η Ελλάδα θα γίνει Ζιμπάμπουε αν δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ

Γράφτηκε από την
Telegraph: Η Ελλάδα θα γίνει Ζιμπάμπουε αν δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ δεν ακολουθεί τους ρυθμούς του... σκληρού ροκ αναφορικά με τις πληρωμές κρατών προς το ταμείο του»

 

Ζιμπάμπουε θα γίνει η Ελλάδα αν δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Τelegraph» επισημαίνοντας ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Αθήνα θα ενταχθεί στους παρίες του κόσμου. 

Όπως εξηγεί ο Βρετανός δημοσιογράφος, Αμπρός Εβανς Πρίτσαρντ, έως τώρα στην ιστορία του ΔΝΤ, καμία άλλη προηγμένη χώρα δεν έφτασε στο σημείο να μην αποπληρώσει μία οφειλόμενη δόση. 

Η βρετανική εφημερίδα, που φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομίας, υποστηρίζει πως ο Γ. Σταθάκης έσπευσε να καθησυχάσει την Ευρώπη λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει κάποια κρυμμένα αποθέματα που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους για τις επόμενες εβδομάδες, παραμερίζοντας τις ανησυχίες ότι, εντός δέκα ημερών, τα ταμεία θα αδειάσουν. Αυτά είναι υπερβολές. Υπάρχουν περίπου 3- 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας. 

«Η απάντηση στο επιχείρημα του Γ. Σταθάκη», αναφέρει η «Telegraph», «είναι ότι τα χρήματα αυτά είναι κυρίως πόροι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων και υπάρχουν αμφιβολίες αν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα αξιοποιήσει δίχως να αφήσει άλλες υποχρεώσεις της στο ράφι. Ένας τραπεζίτης είπε:

«Τα χρήματα είναι ήδη κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα χρησιμοποιήσουν για άλλους λόγους, πως θα πληρώσουν συντάξεις τον επόμενο μήνα;». Για την «Telegraph», πάντως, «το ΔΝΤ δεν ακολουθεί τους ρυθμούς του... σκληρού ροκ αναφορικά με τις πληρωμές κρατών προς το ταμείο του. Συνήθως επιτρέπει μία περίοδο χάριτος, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ένας αναλυτής, το ρολόι άρχισε να κτυπάει και θα είναι άλλο πράγμα αν η Ελλάδα ανακοινώσει πως δεν έχει να πληρώσει για τους επόμενους έξι μήνες». 

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER