Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 17:02

Καπελέρης: Ποτέ δεν πήρα εντολή για έρευνα της λίστας Λαγκάρντ

Γράφτηκε από την

Με την εξέταση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, συνεχίζεται η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.



Ο κ. Καπελέρης που είχε αρχικά κατηγορηθεί για την υπόθεση απαλλάχθηκε αμετάκλητα με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου Νίκου Πάσσου, για το αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα για τους καταθέτες της λίστας, απάντησε: «Όχι. Εναγωνίως προσπαθούσε για τη διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων. Στήριζε την υπηρεσία και είχαμε πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο μαρτυράς.

Ωστόσο ο κ. Καπελέρης επισήμανε ότι ποτέ δεν πήρε τη λίστα στα χέρια του. Ο πρώην υπουργός, όπως είπε, του έδωσε σε μια κόλλα χαρτί δέκα ονόματα με μεγάλα ποσά καταθέσεων στη λίστα, ζητώντας να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι γυρνώντας στο γραφείο του, έδωσε στη γραμματέα του τα ονόματα για να κάνει μία προεργασία και ο ίδιος στη συνέχεια ήλεγξε το φορολογικό προφίλ των καταθετών και διαπίστωσε ότι ήταν δυσανάλογα τα αναφερόμενα ποσά.

Ποτέ όμως, όπως είπε, δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας, αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησε για τα δέκα ονόματα στον τότε υπουργό Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός, είπε ο κ. Καπελέρης, «ήταν σύμφωνος ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα».

O μάρτυρας δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από τον αρεοπαγίτη Κων. Τσόλα για το τι έγινε στη σύσκεψη για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή για διενέργεια ελέγχου στους καταθέτες της λίστας.

Είστε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριε ρώτησε ο αρεοπαγίτης, για να συνεχίσει. Τί προτείνατε για τον έλεγχο της λίστας;

Καπελέρης:  Ο κ. Μπάνος, νομικός σύμβουλος, πρότεινε ειδικά κλιμάκια. Προσωπικά μετείχα στη σύσκεψη για να μεταφέρω την αναγκαιότητα για ελέγχους και να λάβω εντολές για οποιοδήποτε έλεγχο.

Αρεοπαγίτης Τσόλας: Αν είχε ξεκινήσει από τότε, επί των ημερών σας, ο έλεγχος μπορεί να είχαμε τελειώσει σήμερα. Ακόμα με αυτή τη λίστα. Τί γίνεται; Τι έκαναν τα άλλα κράτη;
Kαπελέρης: Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει...

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο η λίστα δεν είχε τεθεί σε έρευνα να πάρουν τις καταθέσεις τους όσοι ήταν μέσα στη λίστα και να τα πάνε αλλού για παράδειγμα στις Παρθένους Νήσους και να ψάχνουμε;

Kαπελέρης: Προσωπικά δεν πήρα τη λίστα. Πήρα μόνον τα δέκα ονόματα. Υπέστην διωγμούς και διώξεις για τις οποίες απηλλάγην. Πέρασα δύσκολα. Χωρίς λόγο.
Πηγή: kathimerini.gr