Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 17:38

Μαξίμου: Οι αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ δεν θα περάσουν στα τιμολόγια του ρεύματος

Γράφτηκε από την
Μαξίμου: Οι αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ δεν θα περάσουν στα τιμολόγια του ρεύματος

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με την Επιχείρηση, επεξεργάζεται σχέδιο για τη μείωση των τιμών.


Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν πρόκειτα να υπάρξει εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Επιχείρησης και των εργαζομένων, δηλώνει η κυβέρνηση, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
Αντίθετα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων.
Όσον αφορά στο θέμα που προέκυψε από τη συλλογική σύμβαση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση, «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων».
Η κυβέρνηση, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.
Για τη συγκεκριμένη συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της ΔΕΗ, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές και, κατά συνέπεια, «οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική».
Σημειώνουν ακόμη ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Διευκρινίζουν, δε, ότι «οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας» και επικαλούνται, ότι παρά το γεγονός πως οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τέλος, αναφέρουν ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Πηγή: protothema.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER