Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 10:12

Ρατσιστικό παραλήρημα από τη Λέγκα του Βορρά

Γράφτηκε από την
Ρατσιστικό παραλήρημα από τη Λέγκα του Βορρά

Πολιτική καταιγίδα έπληξε την Ιταλία εξαιτίας της «πρότασης» του γραμματέα της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά Ματέο Σαλβίνι να «ισοπεδωθούν» οι καταυλισμοί των Ρομά.

 

Στη συνέντευξή του που δόθηκε την Τετάρτη σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού La7, ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι είπε ότι «στη θέση του Ρέντσι ή του (υπουργού Εσωτερικών) Αλφάνο, θα έδινα διορία έξι μηνών και μετά τον εκσκαφέα. Στο μεταξύ οι Ρομά, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες, θα έπρεπε να οργανωθούν: να αγοράσουν ή να νοικιάσουν σπίτι». Απαντώντας σε μια ακόμη ερώτηση, o Σαλβίνι πρόσθεσε: «Οι Ρομά έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ζουν όπως όλοι οι άλλοι και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά οι καταυλισμοί αυτοί καθαυτοί είναι παράνομοι. Με την πρέπουσα χρονική προειδοποίηση, τους δίνω λοιπόν το δικαίωμα να ζουν όπως όλοι οι άλλοι, αλλά οι καταυλισμοί των αθίγγανων δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».

«Λύσεις υπάρχουν»

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με την πρόεδρο της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι να δηλώνει πως το ρήμα «ισοπεδώνω» είναι το πιο ανησυχητικό. «Οι λύσεις υπάρχουν, φτάνει να θέλει κανείς να τις ψάξει», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν θέλουν να βρουν λύσεις γιατί η κατάσταση αυτή τους παρέχει πολιτικό όφελος και είναι λυπηρό», επισήμανε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και το Βατικανό: «Είναι απόψεις ακραίες και παράλογες, όπως εκείνες που λένε «θα σκότωνα όλους τους μουσουλμάνους» ή «όλοι οι μετανάστες να γυρίσουν στα σπίτια τους»» είπε ο καρδινάλιος Αντόνιο Βελιό.

Ο Σαλβίνι, ωστόσο, επανήλθε δριμύτερος και με νέα του συνέντευξη χθες στο Radio Padania χαρακτήρισε την Ιταλία «υποκριτική» επειδή το Facebook μπλόκαρε για ένα 24ωρο τη σελίδα του «μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποίησε τον όρο τσιγγάνοι, αυτόν που χρησιμοποιούσε και η γιαγιά μου».

Εξάλλου ο Σαλβίνι δεν είναι μόνος: πολλοί τον υποστήριξαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας πως οι Ρομά «πρέπει κανονικά να φύγουν από τη χώρα, όχι να πιάσουν σπίτια», ενώ αρκετοί έγραψαν πως δεν έχουν πρόβλημα «να ισοπεδωθούν οι καταυλισμοί, εν ανάγκη και με τους Ρομά μέσα».

Οι απόψεις Σαλβίνι πάντως εναρμονίζονται πλήρως με την πολιτική ατζέντα της Λέγκας του Βορρά, στην οποία κύρια θέση έχουν η υιοθέτηση σκληρών μέτρων κατά των μεταναστών και των Ρομά. Εξάλλου, πρόσφατα το κόμμα του Σαλβίνι δέχθηκε τη συμμετοχή νεοφασιστικών οργανώσεων σε διαδηλώσεις και πορείες του.

Δημοσκοπικά το κόμμα έρχεται τρίτο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ιταλικού πρακτορείου ANSA που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Πιο συγκεκριμένα, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται στο 38%, το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στο 19,5% και η Λέγκα του Βορρά είναι τρίτη στο 14,5%.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER