Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 13:54

Λαγκάρντ: Το κόστος της κρίσης σήκωσαν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη

Γράφτηκε από την
Λαγκάρντ: Το κόστος της κρίσης σήκωσαν οι φτωχοί και η μεσαία τάξη

«Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη» τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ - Με ανησυχούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Καταβάλλουμε προσπάθεια για να αλλάξουν όλα τα δεδομένα

 

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επτά μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και η ιταλική «La Repubblica».

Η κυρία Λαγκαρντ -όπως αναφέρει ο ερευνητής Μοισές Ναίμ, ο οποίος πήρε τη συνέντευξη- τονίζει πως την ανησυχούν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά και ότι, για τον λόγο αυτό, θα χρειαστεί μεγάλο πνεύμα συνεργασίας, προσθέτοντας: «από τη μεριά μας υπάρχει πλούσιο πνεύμα συνεργασίας».

Υπογραμμίζει, επίσης ότι «πιστεύει τα όσα της είπε ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της προς τους πιστωτές, την εβδομάδα αυτή». Η συνέντευξη, σημειώνει παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα, «πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, και την Πέμπτη η Ελλάδα επέστρεψε στο ΔΝΤ 450 εκατομμύρια ευρώ».

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζει, επίσης, τη δήλωση του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάολο Νογκέϊρα Μπατίστα, ο οποίος θεωρεί ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας οι κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραβιάστηκαν και προσαρμόσθηκαν για να τύχουν κατανόησης οι ανάγκες της ζώνης του Ευρώ».

«Οι δηλώσεις του κυρίου αυτού είναι ανακριβείς. Είναι σαφώς μεροληπτικές και δεν βασίζονται στα γεγονότα. Παραδείγματος χάρη, εκπονήσαμε μελέτη σχετικά με την δημόσια οικονομική προσαρμογή που ζητήθηκε από το Ταμείο σε διάφορες χώρες και διαπιστώσαμε ότι η προσπάθεια που ζητήθηκε από τους ευρωπαίους είναι μεγαλύτερη, σε όγκο και περιεχόμενο, από εκείνη που ζητήσαμε, π.χ., από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Ιορδανία, η Τυνησία και το Μαρόκο» σχολιάζει σχετικά η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τέλος, δηλώνει ότι «την ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι το κόστος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν κυρίως οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη» και συμπληρώνει «για τον λόγο αυτό καταβάλλαμε προσπάθεια για να αλλάξουν τα όλα δεδομένα. Πριν, όταν μια τράπεζα ήταν σε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόταν βοήθεια, αυτό γινόταν με τα χρήματα των πολιτών. Τώρα δημιουργήσαμε ένα σύστημα το οποίο μεταθέτει την υποχρέωση της διάσωσης στους μετόχους των χρηματοοικονομικών οργανισμών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση».

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER