Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 00:12

Εξαπλασιάστηκαν τα επεισόδια σε βάρος Γάλλων μουσουλμάνων

Γράφτηκε από την
Εξαπλασιάστηκαν τα επεισόδια σε βάρος Γάλλων μουσουλμάνων

Μετά τις επιθέσεις στην εφημερίδα Charlie Hebdo

 

α επεισόδια σε βάρος μουσουλμάνων έχουν πολλαπλασιαστεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού παντοπωλείου, τον περασμένο Ιανουάριο. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουν καταγραφεί εξαπλάσια τέτοια επεισόδια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο φέτος αναφέρθηκαν 222 ενέργειες εναντίον μουσουλμάνων ενώ τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 ήταν μόλις 37, ανέφερε το Εθνικό Παρατηρητήριο Καταπολέμησης της Ισλαμοφοβίας, μια μουσουλμανική οργάνωση που καταγράφει τα επεισόδια αυτά με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Οι περισσότερες αντιμουσουλμανικές ενέργειες και απειλές, 178 συνολικά (αύξηση +1.171% σε σχέση με πέρσι) σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, στις 7 και 9 του μηνός. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε κάποια εκτόνωση της έντασης, με 18 επιθέσεις τον Φεβρουάριο και 26 τον Μάρτιο (+80% και +100% σε σύγκριση με πέρσι, αντίστοιχα).

"Ποτέ στο παρελθόν, από την ίδρυση του Εθνικού Παρατηρητηρίου το 2011 και μετά, δεν είχε παρατηρηθεί τέτοια έκρηξη επεισοδίων ή απειλών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του οργάνου Αμπνταλά Ζεκρί. Όπως υπογράμμισε, οι επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι δεν μπορούν "σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν αυτήν την κορύφωση του μίσους ή τα αντίποινα σε βάρος Γάλλων μουσουλμανικού θρησκεύματος οι οποίοι δεν είναι ούτε υπεύθυνοι ούτε ένοχοι για τρομοκρατικές ενέργειες" τις οποίες διαπράττουν "ισλαμιστές εγκληματίες".

Τα επεισόδια που έχουν καταγραφεί είναι διαφόρων μορφών: βίαιες επιθέσεις σε βάρος ανδρών και γυναικών, ακόμη και εγκύων, ρίψεις χειροβομβίδων και πυροβολισμοί εναντίον μουσουλμανικών τεμενών, βανδαλισμοί σε καταστήματα που ανήκουν σε Γάλλους μουσουλμάνους. Κάποιοι ζωγράφισαν μάλιστα αγκυλωτούς σταυρούς σε τζαμιά.

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Παρασκευή ένα πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, στο οποίο θα προβλέπεται η πιο γρήγορη επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων διαπράττουν ρατσιστικές ενέργειες.

Πηγή: newsbeast.gr


NEWSLETTER